Tiramisu s mascarpone

Tiramisu je skvělý nepečený dezert se snadnou přípravou, kterou zvládne zajisté každý. Kombinace mascarpone a kávy mu dává úžasnou jedinečnou chuť.

Tiramisu je tradiční italský dezert. Název tiramisu vznikl z tirami su, což znamená „vytáhni mě“ nebo „zvedni mě“. Ve volném překladu „rozvesel mě“. Díky jedné z přísad – tvarohovému sýru mascarpone – ho můžeme řadit k jednomu z nejtučnějších dezertů vůbec. Pokud tiramisu obsahuje syrová vejce, není možné dezert dlouho skladovat z důvodu nebezpečí salmonelózy. Dají se použít pasterovaná vejce, u kterých nákaza nehrozí, nebo vejce nemusíme použít vůbec. Tiramisu se vyrábí z tvarohového sýra mascarpone, který se šlehá se žloutky a cukrem, případně šlehačkou. V misce se prokládá speciálními piškoty, namočenými do silného espresa, které může být ještě ochuceno italským mandlovým likérem Amaretto. Povrch dezertu se posype práškovým kakaem. I když jsou zmínky o tiramisu už z dřívější doby, oficiálně se ke vzniku připisuje datum 1960, kdy ho vymyslel majitel úspěšné restaurace v Itálii.

Připravit tiramisu není vůbec náročné, pokud si však chcete dát více práce, můžete si sami upéct piškotový korpus, kterým nahradíte cukrářské piškoty. V tomto receptu však jde o jednoduchost a skvělou chuť. Je to snadné, vrstva piškotu se střídá s vrstvou krému z mascarpone a smetany. Nesmíme však zapomenout na kávu a likér, které dělají to pravé tiramisu. Proto tento recept není příliš vhodný pro děti. Ne že byste z tiramisu byli opilí, ale chuť kávy a alkoholu nemusí chutnat všem. Většina lidí si však tento dezert rychle zamiluje.

x_MG_4142

Čas: 30 minut         Množství: 4 porce            Náročnost: snadné

Ingredience:

  • 1 balení (200g) cukrářských piškotů
  • 350g mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • ½ čajové lžičky vanilkové esence
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 1 hrnek zrnkové kávy
  • 1 lžíce rumu nebo likéru Amareto
  • kakao na posypání

Postup:

  1. Nejprve si uvaříme kávu, ideální je zrnková (turecká) připravená z 1-2 čajových lžiček umleté kávy. Do kávy přidáme dle chuti likér.
  2. Připravíme si mísu, ve které bude tiramisu, na dno by se měla vejít polovina piškotů. Pro lepší skládání piškotu je vhodnější použít mísu ve tvaru čtverce či obdélníku. Na výšku by měla mísa mít asi 5 centimetrů, nebo také výšku 4 cukrářských piškotů naskládaných na sebe.
  3. Na dno mísy si naskládáme polovinu piškotů.
  4. Piškoty důkladně pokapeme kávou tak, aby byly po celém povrchu namočené.
  5. Vyšleháme si mascarpone, přidáme cukr, vanilkovou esenci a smetanu, šleháme, dokud nezískáme tuhý krém.
  6. Na piškoty rovnoměrně rozprostřeme polovinu krému.
  7. Na krém naskládáme zbytek piškotů a opět je pokapeme kávou.
  8. Rozprostřeme zbylý krém. Pro lepší vzhled můžeme krém nastříkat zdobícím sáčkem do tvaru kopečků.
  9. Nakonec tiramisu lehce posypeme kakaem.

Tiramisu je nejlepší uleželé, proto je potřeba ho nechat alespoň přes noc v chladnu uležet. Podáváme buď přímo v míse, nebo rozdělené na porce, jediný problém je, že tiramisu hůře drží tvar.

x_MG_4131

x_MG_4135

x_MG_4143