Špagety s omáčkou marinara

Omáčka marinara je ideální pro výtečnou romantickou večeři ve dvou. Skvělá kombinace rajského protlaku a červeného vína dává omáčce neodolatelnou chuť.

Marinara je omáčka původem z Itálie, nejčastěji se vaří v Italsko-Americké kuchyni. Tato omáčka se nejčastěji podává se špagetami, tato kombinace je nazývána Spaghetti alla marinara. Původ této omáčky je pravděpodobně z Italského pobřežního města Neapol, kde ji vařili na lodích od 16. století, krátce po tom, co jim Španělé představili rajčata. Ty jsou totiž hlavní složkou této omáčky. Kromě rajčat se do ní ještě přidává červené víno, které omáčce dodá skvělou sladkou chuť. Podle další verze omáčku vařili Neapolské ženy námořníkům, když se vraceli z moře domů.

Špagety zná asi každý, víte ale jak se vyrábí? Špagety se mohou vyrábět suché (ty co kupujeme v obchodech) nebo čerstvé. Čerstvé špagety jsou jednoduché na přípravu, stačí vytvořit těsto z mouky, vody, případně ještě přidat vejce, z těsta se pak vyrábí těstoviny v libovolném tvaru. Špagety se připravují většinou pomocí speciálního mlýnku, který vytváří nudle ve tvaru špaget. Suché špagety se vyrábí v továrnách za pomocí složitého procesu nazývaného extrudace. Těstoviny jsou zbaveny vody a upraveny tak, že získají dlouhou trvanlivost a jejich následná příprava je snadná. Obvykle se těstoviny připravují tak, aby byly tzv. al dente, což by se dalo přeložit jako „tak akorát“, ani moc tvrdé, ani moc měkké. Při vaření je proto těstoviny hlídat. Já osobně mám radši těstoviny více měkké. Špagety se však nesmí rozvařit, jinak se budou lepit. Po uvaření je lepší těstoviny rychle schladit studenou vodou a smíchat s trochou olivového oleje. Pro lepší chuť se mohou smíchat s kořením, jako je oregano, nebo majoránka.

Samotná omáčka marinara je na přípravu jednoduchá. Je podobná klasické rajské omáčce, ale díky vínu získá jedinečnou chuť. Kombinace cibule, česneku a protlaku v kombinaci s červeným vínem a trochou chilli omáčky pro milovníky pikantního jídla je prostě ideální. Toto svěží italské jídlo přímo vybízí k podávání se sklenkou červeného vína a miskou oliv. Je ideální na romantickou večeři ve dvou.

x_MG_4054

Čas: 40 minut         Množství: 2 porce            Náročnost: snadné

Ingredience:

  • ½ větší cibule
  • 1 česnek
  • 100g rajského protlaku nebo kečupu
  • chilli omáčka
  • 2dl červeného vína
  • špagety na 2 porce
  • tuk na smažení

Postup:

  1. Dle návodu si uvaříme těstoviny pro 2 porce. Scedíme, můžeme promíchat s trochou olivového oleje.
  2. Cibuli si nakrájíme najemno a poté ji prudce osmahneme v menším hrnci.
  3. Mezitím, co se cibule smaží, si rozmačkáme česnek, nebo ho nakrájíme najemno. Jakmile začne cibule zlátnout, přidáme česnek.
  4. Chvilku smažíme a poté přidáme protlak a trochu chilli omáčky dle chuti.
  5. Nakonec přidáme červené víno a ještě chvíli povaříme.
  6. Odstavíme z plotny a můžeme ihned servírovat. Ideálně se sklenkou červeného vína a s olivami.

x_MG_4052

x_MG_4053

x_MG_4058