Smažené jarní závitky

Chutnají vám smažené závitky, které prodávají v bistru? Tak to mám pro vás dobrou zprávu, můžete si je snadno připravit i sami doma a budou chutnat stejně skvěle jako ty z bistra.

Jarní závitky vznikly v Číně, konkrétně to je jídlo z gastronomického stylu dim sum, který je typický pro kuchyni čínské provincie Kuang-tung (najdete ji poblíž Hongkongu). Jarní závitky byly v Asii oblíbené už spoustu let dříve, než se vůbec dostaly k nám. Svůj název mají podle toho, že se konzumovaly hlavně na jaře, kdy se plnily první jarní zeleninou. V dnešní době mají závitky různé formy jak v Asii, tak po celém světě.

Jarní závitky se dají připravit na různé způsoby, hlavní rozdíl je v tom jestli se smaží, či nikoliv, já upřednostňuji ty smažené, jsou pěkně křupavé a mají lepší chuť, oproti tomu nesmažené jsou zase zdravější a dietnější, jsou vhodné například na lehký letní oběd. Dále záleží na náplni, může to být pouze zelenina či maso nebo jejich kombinace, ta může být doplněna ještě například rýžovými nudlemi. Závitky se balí podobně jako tortilla nebo závin, je důležité je hodně utáhnout a taky mít obsah co nejjemnější, rýžový papír je tenký a snadno se protrhne. Pokud závitky smažíme, je nutné dodržet správný postup, jinak se závitky nepovedou a budou se trhat. Chutnat sice budou stále dobře, ale už to nebudou závitky, spíše takové trhance. Když se však závitky nepovedou, nezoufejte, vše se hold na poprvé nemusí povést. Zkuste jim dát druhou šanci, příště se určitě povedou a vám zajisté zachutnají.

Čas: 40 minut         Množství: 8 ks          Náročnost: střední

Potřebujeme:

  • 100g mletého masa
  • 70g čerstvých hub
  • 50g rýžových nudlí
  • 100g čínského zelí
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 1 zázvor velikosti palce
  • mleté chilli
  • bazalka
  • sečuánský pepř
  • skořice
  • badyán
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 8 rýžových papírů
  • olej

Tip: Odhalte tajemství čínské kuchyně

Postup:

  1. Připravíme si rýžové nudle dle návodu (většinou stačí pouze zalít vařící vodou), důkladně scedíme a schladíme studenou vodou.
  2. Najemno nakrájíme cibuli, zázvor, mrkev a houby.
  3. Cibuli společně s mletým masem zprudka osmažíme. Až bude maso hotové, přidáme zázvor, mrkev a houby a ještě chvíli smažíme.
  4. Směs smícháme s nudlemi a dochutíme kořením a sójovou omáčkou. Nakonec přidáme najemno nakrájené zelí.
  5. Připravíme si rýžový papír. Na talíř dáme trochu teplé vody a namočíme v něm rýžový papír z obou stran, dokud nezměkne.
  6. Na rýžový papír dáme do středu trochu směsi do tvaru válečku. Nejdříve přeložíme kratší strany papíru a poté delší, přitom důkladně utáhneme.
  7. Na větší pánvi si rozpálíme olej a postupně smažíme závitky ze všech stran, tak aby byl rýžový papír tvrdý a křupavý.

Jarní závitky podáváme ihned, ještě teplé, ideálně s rýží nebo smaženými nudlemi.

x_MG_4292

x_MG_4299

x_MG_4303