Rychlé minikoblížky

Rychlé a snadné minikoblížky pouze ze tří základních surovin zvládne připravit každý.

Tento recept je původně na pečivo, které je velmi oblíbené v Americe pod názvem biscuit. Slovo biscuit se do češtiny překládá jako sušenka, ale v Americe je to název pro typický malý světlý chléb, který by se dal přirovnat k našim Honzovým buchtám, nebo ke koblihu bez náplně. Když jsem ale tyto biscuits upekla a následně ochutnala, zjistila jsem, že jsou docela bez chutě, jako bych jedla suchý rohlík. Tak jsem se rozhodla recept vylepšit přidáním povidel. Jenže jak přidat náplň dovnitř koblížku? Inspirovala jsem se velkovýrobou koblihů, kde se koblihy plní tak, že se do nich náplň natlačí pomocí tlusté jehly. Vzpomněla jsem si na injekční stříkačky (bez jehly), které používáme k plnění náplně do tiskárny (za pár korun koupíte v každé lékárně). Do nich jsem jednoduše nasála povidla a těmi jsem pak naplnila koblížky.

V Americe se často používá mouka, které se říká self-rising flour, tedy v překladu samo-rostoucí mouka, to znamená, že tato mouka při pečení sama nabyde, nemusíme tedy přidávat žádný prášek na pečení. Tato mouka se dá ale snadno připravit smícháním obyčejné hladké mouky, prášku na pečení a soli. Někdo přidává také jedlou sodu, to je ale podle mě zbytečné.

x_MG_2994

Čas: 20 minut    Množství: 30 koblížků    Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 3 lžíce másla
  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • 3 lžičky prášku na pečení
  • ½ lžičky soli
  • 1 hrnek podmáslí
  • povidla nebo marmeláda

Postup:

  1. Předehřejeme troubu na 180°C. Smícháme mouku, prášek na pečení a sůl. Přidáme po kouskách změklé máslo a rozmixujeme, tak aby vznikly malé kousky podobné drobence.
  2. Po troškách přidáváme podmáslí, vždy směs promícháme. Postupně přidáme všechno podmáslí, aby vzniklo ucelené těsto.
  3. Připravíme si plech vyložený pečícím papírem. Tvoříme malé kuličky a ty dáme na plech. Všechny by se měly vejít na jeden plech.
  4. Pečeme dozlatova, asi 10-14 minut. Koblížky během pečení pěkně nakynou.
  5. Připravíme si marmeládu, nejlépe povidla, jsou totiž pěkně tekutá a bez hrudek. Pomocí injekční stříkačky (bez jehly) naplníme koblížky povidly. Do koblížků se vejde asi 1ml, poznáme to snadno, při naplnění začnou povidla vytékat.
  6. Nakonec posypeme koblížky cukrem a můžeme jíst. Jsou skvělé jako svačinka.

x_MG_2957

x_MG_2965

x_MG_2973

x_MG_2983