Recepty z červené čočky

Červená čočka je luštěnina. Pro vegetariány představují luštěniny totéž, co pro ostatní maso, tedy cenný zdroj bílkovin. V tom se červená čočka od luštěnin neliší. Ve všem ostatním je jiná. Nemá totiž slupku, takže se nemusíte bát nadýmání, jako u ostatních luštěnin. Také ji nemusíte před vařením dlouho namáčet, uvařená je celkem rychle. Červená čočka se obvykle hned rozvařuje do kašovité konzistence, čehož raději využijte pro přípravu polévek, omáček a kaší, než byste s tím bojovali.

Jak vařit červenou čočku

Když si budete chtít uvařit červenou čočku jako základ pro další úpravu, pro čtyři lidi vám postačí asi hrnek čočky,dva hrnky vody a asi půl lžičky soli. Čočku nejprve propláchněte studenou vodou, dejte do hrnce, přilijte studenou vodu a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, teprve teď přidejte sůl, ztlumte žár pod hrncem na minimum (nebo plotýnku úplně vypněte a využijte zbytkového tepla) a nechte pod pokličou čočku dojít dalších 10 minut. Takto připravená je čočka vhodná pro další úpravu: do salátů, na pomazánky, různé placičky, karbanátky a podobně. Můžete ji klidně přidat do boloňské omáčky na špagety místo masa.

Zajímavé recepty z červené čočky

Pomazánka z červené čočky

Čočku si uvařte podle základního receptu a nechte vychladnout. Dál budete potřebovat:

  • 3 lžíce másla (může být přepuštěné – ghí)
  • 1 – 2 cibule
  • 2 větší mrkve
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • trošku octa (vinný nebo jablečný – můžete ho vynechat)

Nakrájenou cibuli osmachněte na másle, přidejte nahrubo strouhanou mrkev a restujte asi 2 – 3 minuty. Přidejte čočku a vše promizujte dohladka. Dochuťte kořením, případně troškou octa a podávejte na kváskovém chlebu se spoustou čerstvé zeleniny.

Červená čočka po marocku

Toto superrychlé jídlo vás překvapí svou chutí a jistě ho nebudete dělat naposled. Potřebujete:

  • uvařenou červenou čočku
  • 1 lžíci oleje
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 – 2 lžičky uzené mleté papriky
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • špetka mletého zázvoru, špetka kurkumy,špetka chilli
  • 1 lžička jablečného octa

Na oleji osmahněte cibuli a česnek, posolte a přidejte koření. Krátce orestujte, pak přidejte vařenou čočku, ocet a rajčatový protlak. Zalijte troškou vody a 3 – 5 minut duste. Podávejte nejlépe s plackami (chapati) nebo s basmati rýží.