Recepty na netradiční svařák
Svařené víno k vánočním svátkům a k zimnímu období neodmyslitelně patří. Kdo by se rád neohřál nápojem voňavým po skořici a hřebíčku. I “svařák” si ale v různých zemích připravují jinak, pro nás často nezvykle. Pojďte s námi zkusit některou z netradičních variant svařeného vína a zkuste si letošní vánoce trochu ozvláštnit.
Skandinávský svařák
V severských zemích se musí zahřívat o dost víc než my, proto vás jistě zaujme způsob, jak si svařené víno připravují například ve Švédsku.
Suroviny na pravý Glögg:
- 750 ml červeného vína
- 1/2 hrnku cukru
- 2 lžíce pomerančové kůry
- 2 lžíce rozinek
- 1 lžíce loupaných mandlí
- 1 lžíce tobolek kardamomu
- pár plátků čerstvého zázvoru
- 1 celá skořice
- 8 hřebíčků
- 1 hrnek bourbonu (můžete nahradit spiced rumem)
Postup je naprosto jednoduchý: v hrnci smíchejte vše kromě rozinek a mandlí. Směs zahřejte asi na 70° C a chvíli prohřívejte. Nechte poté asi hodinu louhovat a přeceďte. Před podáváním přidejte rozinky a mandle a znovu zahřejte.
Německý Glühwein
Chuť německého svařáku zná každý, kdo navštívil proslulé vánoční trhy v Drážďanech nebo v jiných městech. Můžete si ho připravit i doma:
- 1 l suchého červeného vína
- 1 hrnek pomerančové šťávy (čerstvě vymačkanou nebo 100% džus)
- 1/2 hrnku cukru nebo medu
- 4 celé badyány
- 4 celé skořice
- 5 tobolek zeleného kardamomu
- 1 pomeranč nakrájený na plátky
Do hrnce nalijete pomerančovou šťávu, přidáte cukr a koření a budete cca 10 minut zahřívat, až se cukr rozpustí a směs trochu zhoustne. Potom stáhnete teplotu na minimum, přidáte víno a nakrájený pomeranč. Pak už stačí jen trochu prohřát (nevařte, ať nevyprchá alkohol) a můžete podávat.
Svařené bílé víno
Obvykle se svařuje víno červené, zkusit ale můžete i bílý svařák. Ještě lépe vám bude chutnat, když ho provoníte jablky. Budete potřebovat:
- 750 ml suchého bílého vína
- 1 hrnek jablečného džusu nebo šťávy
- 1 hrnek jablečného cideru (nemusí být)
- 1 na malé kousky nakrájené jablko
- ½ hrnku cukru
- 4 celé skořice
- 1 citron nakrájený na kolečka
- 6 hřebíčků
Jablečný džus povařte s kořením a kousky jablek, dokud jablíčka nezměknou. Potom stáhněte teplotu na střední hodnotu a přidejte víno a cider. Chvíli prohřívejte a a můžete podávat s plátkem citronu.