Recept na medvědí tlapky

Vánoční přípravy ještě sice nejsou v plném proudu, brzy to už ale nastane – předvánoční úklid, horečné nákupy, vánoční výzdoba a příprava vánočního cukroví. Mezi jedny z nejpopulárnějších druhů cukroví patří bezesporu medvědí tlapky.

Medvědí tlapky, formičkové cukroví, které většina českých domácností zná jako medvědí pracky, tlapy a nebo klasicky pracny, se jmenuje podle typických formiček, v nichž se peklo, dnes už dáváme těsto i do formiček jiných tvarů.

Zpracování těsta trvá delší dobu a proto je dobré si těsto připravit s denním předstihem. Receptů na pracny existuje nespočet, my si prozradíme dva osvědčené recepty na výborné vánoční cukroví, které snad bude chutnat úplně každému

Tradiční medvědí tlapky

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g měkkého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 2 kávové lžičky skořice
  • citrónová kůra
  • vanilkový cukr

Postup

Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici několik hodin odpočinout. Dáme si předehřát troubu na 180°C, mezitím naplníme těsto do formiček, naskládáme na pečící plech a dáme péct na 10 minut. Důležité je cukroví hlídat, délka pečení záleží především na výkonu trouby. Po upečení necháme chvíli zchladnout a hned vyklopíme a obalíme ve směsi z moučkového a vanilkového cukru.

Zdravé medvědí pracny

Ingredience

  • 150 g namletých ovesných vloček
  • 100 g kokosové máslo (tuhé)
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g protein (čokoládový, nebo kokosový)
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 50 ml stévie
  • ½ kávové lžičky skořice
  • 4 ks drceného hřebíčku

Postup

Z veškerých ingrediencí vypracujeme hladké, vláčné těsto, které necháme odležet pár hodin v lednici zabalené do potravinové fólie. Dáme si předehřát troubu na 170°C. Připravíme si pečící plech a na pár minut si vložíme do trouby nahřát formičky, jen tak, aby jsme si o ně nespálili při plnění prsty. Formičky na pracny následně plníme těstem a dáme péct na 10 minut.