Recept na medvědí tlapky
Vánoční přípravy ještě sice nejsou v plném proudu, brzy to už ale nastane – předvánoční úklid, horečné nákupy, vánoční výzdoba a příprava vánočního cukroví. Mezi jedny z nejpopulárnějších druhů cukroví patří bezesporu medvědí tlapky.
Medvědí tlapky, formičkové cukroví, které většina českých domácností zná jako medvědí pracky, tlapy a nebo klasicky pracny, se jmenuje podle typických formiček, v nichž se peklo, dnes už dáváme těsto i do formiček jiných tvarů.
Zpracování těsta trvá delší dobu a proto je dobré si těsto připravit s denním předstihem. Receptů na pracny existuje nespočet, my si prozradíme dva osvědčené recepty na výborné vánoční cukroví, které snad bude chutnat úplně každému
Tradiční medvědí tlapky
Ingredience
- 150 g hladké mouky
- 100 g měkkého másla
- 100 g moučkového cukru
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- 2 kávové lžičky skořice
- citrónová kůra
- vanilkový cukr
Postup
Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici několik hodin odpočinout. Dáme si předehřát troubu na 180°C, mezitím naplníme těsto do formiček, naskládáme na pečící plech a dáme péct na 10 minut. Důležité je cukroví hlídat, délka pečení záleží především na výkonu trouby. Po upečení necháme chvíli zchladnout a hned vyklopíme a obalíme ve směsi z moučkového a vanilkového cukru.
Zdravé medvědí pracny
Ingredience
- 150 g namletých ovesných vloček
- 100 g kokosové máslo (tuhé)
- 100 g vlašských ořechů
- 50 g protein (čokoládový, nebo kokosový)
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 50 ml stévie
- ½ kávové lžičky skořice
- 4 ks drceného hřebíčku
Postup
Z veškerých ingrediencí vypracujeme hladké, vláčné těsto, které necháme odležet pár hodin v lednici zabalené do potravinové fólie. Dáme si předehřát troubu na 170°C. Připravíme si pečící plech a na pár minut si vložíme do trouby nahřát formičky, jen tak, aby jsme si o ně nespálili při plnění prsty. Formičky na pracny následně plníme těstem a dáme péct na 10 minut.