Recept na linecké cukroví
Období Vánoc pro mnohé z nás znamená mimo jiné také přípravu tradičního vánočního cukroví. To se obvykle peče s předstihem, aby mělo čas se rozležet tak, že se rozplývá na jazyku.
Tradice pečení cukroví se u nás velmi často dodržuje. Linecké cukroví nesmí chybět na žádném štědrovečerním stole. Pravé linecké pečivo je křehké, chutné a především velmi univerzální. Těsto můžeme vykrajovat, plnit do formiček, různě je kombinovat a spojovat. Do základního těsta je možné přidat skořici, kakao, oříšky, vlašské ořechy, kokos nebo netradičně rozpustnou i mletou kávu. Stejně různorodá může být i náplň, jimiž jednotlivé kousky slepujeme a zdobíme. Může to být ovocná marmeláda, nugeta nebo krémy – například vanilkový, ořechový či kakaový. Cukroví se dá dozdobit rozsekanými ořechy, loupanými mandlemi, kokosem i barevným sypáním a pochopitelně čokoládovou polevou. Záleží čistě na naší fantazii.
Vanilkové linecké cukroví
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 2 ks žloutky
Ořechové linecké cukroví
Ingredience
- 280g hladké mouky
- 190g másla
- 75g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 100g mletých ořechy
Kakaové linecké cukroví
Ingredience
- 150g hladké mouky
- 50 g celozrnné mouky
- 140g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 2 lžíce kakaa
Postup
Prosátou mouku, změklé máslo, cukr a žloutky vypracujeme v hladké těsto. Odložíme ho na pár hodin do lednice, zabalené do potravinové fólie, aby se s ním lépe pracovalo. Odpočinuté těsto dáme na vál a rozválíme na tenký plát. Vykrajovátky nebo formičkami vypracujeme tvary podle našich představ. Vykrojené kousky uložme na plech a vložíme do předehřáté trouby na 170°C na 10 minut. Upečené linecké cukroví můžeme spojit náplní a následně posypat cukrem – smícháme moučkový a vanilkový.
Tip: Linecké cukroví je možné začít ihned konzumovat, ale když jej necháme odležet, bude křehčí.