Recept na květákové placky
Je docela překvapivé, kolik různých receptů na květákové placky a placičky koluje mezi lidmi. Mnohem méně překvapivá je samotná obliba květáku, dodává nám totiž poměrně velké množství minerálních látek, především draslíku, hořčíku a fosforu. A samozřejmě moc dobře chutná.
Když už vás tedy omrzí květák obalovaný nebo připravený jako mozeček, zkuste květákové placičky. Podávají se, stejně jako jiné zeleninové karbanátky, s vařenými brambory a tatarskou omáčkou nebo dipem z kysané smetany, nebo třeba jen se zeleninovým salátem jako lehký letní oběd. A pro ty, kdo se snaží jíst zdravě a vynechávají smažená jídla, přinášíme recept na květákové placky pečené v troubě.
Květákové placičky pečené v troubě
Tyto květákové placičky mohou jíst i vegetariáni, protože neobsahují žádné maso. Pro ostatní jsou zdravou letní alternativou. Budete na ně potřebovat:
- 300 g květákových růžiček
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- svazek čerstvé petrželky
- ½ hrnku strouhanky
- ½ hrnku sýru (parmazán, čedar, klidně i eidam, prostě podle chuti)
- sůl
- pepř
- kmín
- hladká mouka
- olej
Postup:
Květák uvařte v osolené vodě s kmínem doměkka a nechte ho vychladnout. Potom si květák přendejte do misky, rozmačkejte šťouchadlem na brambory, přidejte strouhanku, nasekanou petrželku, sýr a koření. Nakonec přimíchejte žloutek a sníh z bílku.
Předehřejte si troubu na 200 °C. Plech vyložte pečícím papírem. Lžící nabírejte směs a tvořte placičky, které obalíte v hladké mouce. Placky naskládejte na plech a potřete je olejem. Obraťte je a potřete i z druhé strany. Květákové placky pečte 10 minut, potom je otočte a dopečte je.
Náš tip: Pokud se vyhýbáte lepku a chcete zkusit zdravější variantu, použijte místo strouhanky mleté ovesné vločky. Placičky můžete ochutit i jiným kořením, například přidat trochu majoránky. Výsledná chuť bude dost podobná karbanátkům nebo bramboráčkům.