Recept na domácí vepřovou konzervu

Máte problém s kvalitou kupovaných vepřových konzerv? Není nic jednoduššího, než udělat si vlastní vepřovku a přestat kupovat to, co nám nechutná. 

Recept na domácí vepřovou konzervu je velice snadný a zvládne ho opravdu každý. Získáte tím skvělou svačinku, nebo z ní rychle připravíte oběd, když na něj zrovna není moc času. Ve výsledku zjistíte, že se svojí vepřovou konzervou ještě ušetříte.

Co budete potřebovat na domácí vepřovku

  • 1 kg vepřového bůčku
  • 1 kg vepřové plece
  • 250 kg syrového sádla ( možnost nahradit domácím vyškvařeným sádlem)
  • Sůl
  • Pepř
  • Voda
  • Kmín
  • Zavařovací sklenice

Jak postupovat

Z bůčku nejprve odstraníte kůži, kterou nebudete vyhazovat, přidáte ji do pekáče k masu. Všechno maso nakrájíte na malé kousky. Maso osolíte, opepříte, přidáte kmín a pečlivě zamícháte. Syrové sádlo si rozemelte a přidejte ho k nakrájenému masu. Znova vše promíchejte a přendejte do pekáče. Poté maso zalijte vodou, aby bylo téměř ponořené. V troubě pečte 2 hodiny při teplotě 150 stupňů.

Po upečení maso rozmačkejte, například šťouchadlem na brambory. Následně plňte masem připravené sterilizované sklenice, asi tak 1 cm pod okraj. Nakonec zalijte výpekem z pekáče, sklenici otřete a uzavřete víčkem.

Naplněné a dobře uzavřené sklenice zavařujete přibližně 1 hodinu při teplotě 100 stupňů. Nakonec nechte sklenice vychladnout a uskladněte. Maso ve sklenici vám vydrží bez problémů 2 měsíce. Sádlo se šťávou vám pěkně ztuhnou a maso je dokonale měkkoučké, takže si na něm opravdu pochutnáte.

Každý podle své chuti

Bůček můžete zaměnit za prorostlou krkovičku, volba je jen na vás. Můžete zkusit obě varianty a poté porovnat, která várka vám bude více chutnat. Samozřejmě si maso můžete okořenit podle své chuti – někdo do připravovaného masa přidává například majoránku nebo česnek. Stejně tak můžete místo vepřového zavařit hovězí.