Recept na domácí smetanový sýr

Doma vyrobený čerstvý smetanový sýr, který svou chutí velmi připomíná Lučinu, chutná opravdu skvěle Přitom je jeho výroba velmi snadná, zvládne ho i méně zkušená hospodyňka. Jen ze dvou surovin vznikne lahodný smetanový sýr, který se od prvního ochutnání stane vaší oblíbenou pochoutkou. Tato jemná smetanová delikatesa už nikdy nebude chybět ve vaší ledničce.

Jak na přípravu čerstvého sýra

Ingredience

  • 500 g jogurtu
  • 200 g zakysané smetany

Tip: Jogurt vybírejte podle složení, pouze mléko a živé jogurtové kultury.

Postup

V misce si smíchejte jogurt se smetanou, směs můžete lehce osolit, ale není to nutné. Připravte si čisté plátýnko, stejně vám poslouží čistá utěrka nebo kus vyřazeného prostěradla. Plátýnko vložíme do síta (můžeme použít i cedník) a to položíme do dostatečně velkého hrnce nebo mísy. Směs jogurtu se smetanou vlijte na plátýnko. Pokud se bojíte nečistot, můžete síto překrýt další utěrkou nebo poklicí. Takto připravený hrnec dejte na celých 24 hodin do lednice, kde bude po celou dobu ze směsi odkapávat syrovátka. Tím je příprava sýru hotová. Můžete jej ihned konzumovat nebo naporcovat do dóziček a na několik dní uschovat v ledničce.

Zbytek je velmi zdravý

Na dně hrnce vám zůstala syrovátka, která obsahuje vysoké množství vitamínů a dalších, pro náš organismus velmi zdravých, látek. Proto ji nevylévejte, ale buď ji můžete vypít, nebo se podívat po nějakém receptu, kde ji můžete zužitkovat, například při pečení chleba.

Na poprvé doporučuji připravit smetanový sýr pouze se špetkou soli, abyste věděli, jak přesně vám univerzálně připravený sýr chutná. Pro příště můžete sýr ochutit nejen solí, ale i dalšími ingrediencemi. Skvěle se do něj hodí nasekané bylinky (například petrželka, pažitka, medvědí česnek), pepř, chilli papričky, sýry – niva, parmezán (či jiný výrazný sýr), olivy, rozetřený česnek, případně sušená rajčata. Smetanový sýr můžete také použít jako základ pomazánek nebo krémů do moučníků.