Recept na domácí malinovku

Lahodný nápoj, růžově zbarvený, sladce vonící a s obsahem bublinek. Řeč je o malinovce. Malinová limonáda je klasický letní nápoj, který nás v horkých letních dnech dokáže příjemně osvěžit a zároveň si na ní skvěle pochutnáme. K dostání bývá během léta na koupalištích, u stánků se zmrzlinou i v restauracích. 

Kupovaná malinovka má s malinami většinou společný pouze název a barvu. A tak, jestli se chcete rozpomenout na chuť dětství, pusťte se s námi do výroby malinové limonády pěkně po domácku. Na její přípravě není nic složitého, v porovnání s kupovanou malinovkou vyjde levněji, a hlavně  budete vědět, co jste do ní dali. Žádná éčka.

Vyzkoušejte tradiční recept na domácí limonádu připravenou z čerstvých malin, třtinového cukru, bylinek, citronové šťávy a sodovky.

Domácí malinovka s bylinkami

Ingredience

  • 200 g čerstvých malin
  • 5 lžic hnědého cukru
  • 10 lístků máty
  • 5 lístků mateřídoušky
  • 0.5 litru vody
  • 0,5 l sodovky
  • ½ citronu

Na ozdobu

  • hrst malin
  • led
  • lístky máty
  • lístky mateřídoušky
  • plátky citronu

Postup

Do džbánku nalijte vodu, přidejte třtinový cukr a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Maliny vložte do mixéru a rozmixujte. Vzniklé malinové pyré přelijte do džbánku k vodě. Lístky máty a mateřídoušky rozdrťte a přidejte do džbánku a vymačkejte tam i šťávu z poloviny citronu. Nakonec dolijte sodovkou a zamíchejte. Malinovou limonádu nechte hodinu chladit v lednici.

Na ozdobení můžete přidat do sklenic několik celých malin, lístky máty a mateřídoušky, plátek citronu a především led na vychlazení. Můžete také místo ledu nasypat do limonády pár mražených malin, i ty udrží nápoj chladný.

Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte malinovku s pomeranči. Místo citronové šťávy přidejte do základu šťávu z čerstvě vymačkaného pomeranče. Jeden celý pomeranč si nakrájejte na plátky a přidejte do džbánku.

Zahradní grilovačku můžete okořenit alkoholickou verzí malinovky. Ta je velmi jednoduchá, do sklenice nalijte 200 ml malinovky a 40 ml vodky.