Recept na domácí malinovku
Lahodný nápoj, růžově zbarvený, sladce vonící a s obsahem bublinek. Řeč je o malinovce. Malinová limonáda je klasický letní nápoj, který nás v horkých letních dnech dokáže příjemně osvěžit a zároveň si na ní skvěle pochutnáme. K dostání bývá během léta na koupalištích, u stánků se zmrzlinou i v restauracích.
Kupovaná malinovka má s malinami většinou společný pouze název a barvu. A tak, jestli se chcete rozpomenout na chuť dětství, pusťte se s námi do výroby malinové limonády pěkně po domácku. Na její přípravě není nic složitého, v porovnání s kupovanou malinovkou vyjde levněji, a hlavně budete vědět, co jste do ní dali. Žádná éčka.
Vyzkoušejte tradiční recept na domácí limonádu připravenou z čerstvých malin, třtinového cukru, bylinek, citronové šťávy a sodovky.
Domácí malinovka s bylinkami
Ingredience
- 200 g čerstvých malin
- 5 lžic hnědého cukru
- 10 lístků máty
- 5 lístků mateřídoušky
- 0.5 litru vody
- 0,5 l sodovky
- ½ citronu
Na ozdobu
- hrst malin
- led
- lístky máty
- lístky mateřídoušky
- plátky citronu
Postup
Do džbánku nalijte vodu, přidejte třtinový cukr a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Maliny vložte do mixéru a rozmixujte. Vzniklé malinové pyré přelijte do džbánku k vodě. Lístky máty a mateřídoušky rozdrťte a přidejte do džbánku a vymačkejte tam i šťávu z poloviny citronu. Nakonec dolijte sodovkou a zamíchejte. Malinovou limonádu nechte hodinu chladit v lednici.
Na ozdobení můžete přidat do sklenic několik celých malin, lístky máty a mateřídoušky, plátek citronu a především led na vychlazení. Můžete také místo ledu nasypat do limonády pár mražených malin, i ty udrží nápoj chladný.
Pokud rádi experimentujete, vyzkoušejte malinovku s pomeranči. Místo citronové šťávy přidejte do základu šťávu z čerstvě vymačkaného pomeranče. Jeden celý pomeranč si nakrájejte na plátky a přidejte do džbánku.
Zahradní grilovačku můžete okořenit alkoholickou verzí malinovky. Ta je velmi jednoduchá, do sklenice nalijte 200 ml malinovky a 40 ml vodky.