Recept na čokoládový fudge
Slovo fudge se dá přeložit jako něco nepovedeného, prostě marná, zbytečná práce. Přesto se jedná o jednu z nejlepších a nejoblíbenějších amerických sladkostí. Z původní verze, která patrně vznikla při nepovedeném pokusu o výrobu karamelu, začaly vznikat i další varianty, například typicky americká varianta s javorovým sirupem nebo burákovým máslem. Za pokus stojí i méně obvyklé receptury, např. s mátou, kávou, s likérem, pro nás nejlákavější verzí je ale fudge s čokoládou.
Na základní čokoládový fudge stačí jen dvě suroviny
Pokud nejste příliš zruční v kuchyni, případně chcete fudge nejprve vyzkoušet, jestli bude vaší rodině chutnat, nemusíte utrácet za všelijaké ingredience, stačí mít kvalitní čokoládu a slazené kondenzované mléko (Salko). Mnohem chutnější ovšem je, když do něj přidáte sekané ořechy, rozinky či jiné sušené ovoce a hlavně okořeníte trochou vanilky či skořice. Zkuste s námi luxusní čokoládový fudge, který si zamilujete.
Suroviny:
- 450 g kvalitní čokolády
- 400 ml kondenzovaného mléka Salko
- 300 g ořechů (může být směs ořechů, případně i s rozinkami, sušenými brusinkami, goji, kandovanou citrusovou kůrou a pod.)
- 30 g másla
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ½ – 1 lžička skořice (podle toho, jak moc ji máte rádi)
Postup:
Malý hlubší plech nebo zapékací misku vyložíme papírem na pečení. Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní lázni a v misce důkladně promícháme s kondenzovaným mlékem, vanilkovým extraktem a mletou skořicí a nakonec i s ořechy. Směs nalijeme do připravené nádoby a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice ztuhnout. Ze ztuhlého fudge nakrájíme kostičky zhruba o velikosti 2,5 x 2,5 cm a podáváme. Kostičky v ledničce vydrží až měsíc, případně se mohou i zamrazit, ale nejspíš to nebude potřeba, protože se po nich hned zapráší.
Náš tip: Jestli máte rádi bílou čokoládu, vyzkoušejte fudge z ní. Je velmi jemný a lahodný, pro dochucení můžete přidat směs sušeného ovoce.