Recept na bezový sirup

V horkém letním počasí jistě přijde každému vhod chladivé osvěžení. A protože je právě čas, kdy kvete bez, proč nezkusit chladivý nápoj se sirupem z bezinkových květů. Tenhle sirup si snadno zvládnete připravit i vy doma.

Sezóna sběru bezových květů je v průběhu měsíce června. Při sběru umístěte květy do proutěného koše, látkové nebo papírové tašky. Nepoužívejte plastové sáčky, aby se bez nezapařil.  Vybírejte květy, které jsou plně otevřené a nejsou nahnědlé. To by výrazně ovlivnilo kvalitu sirupu. Po nasbírání udržujte květy na chladném a suchém místě. Nejlepší je připravit si sirup do 24 hodin od sběru květů.

Tip: Využití sirupu je pestré, můžete jím polít palačinky či jiné dezerty. V zimě si jím oslaďte bylinkový čaj a podpořte jeho účinnost. Květy bezu totiž snižují zvýšenou teplotu a působí mírně močopudně.

Příprava bezinkového sirupu

Ingredience

  • 25 květů černého bezu
  • 2 kg třtinového nebo krystalového cukru
  • 2 citrony
  • 20 g kyseliny citronové

Postup

Nejprve proberte květy a zkontrolujte jejich kvalitu, měly by být čerstvě rozkvetlé. Poté si připravte citrony, jeden citron nakrájejte na kousky a z druhého citronu budete později potřebovat šťávu. Připravte si převařenou vodu, kterou po jejím vychladnutí květy bezu a nakrájený citron zalijte. Takto připravený základ sirupu nechte zakrytý do druhého dne odstát.

Druhý den šťávu sceďte přes cedník do většího hrnce. Přidejte cukr, kyselinu citronovou a nakonec šťávu z druhého citronu. Nyní za stálého míchání směs zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Čím vyšší teplota, tím méně zdravých látek a vitamínů se v sirupu zachová. Jakmile se cukr rozpustí, sirup nalijte do skleněných lahví vymytých vroucí vodou. Před uzavřením můžete na povrch sirupu nakapat pár kapek alkoholu, abyste zničili bakterie. Takto připravený bezinkový sirup vám v chladu a temnu vydrží do příštího léta.

Tip: Při použití třtinového cukru bude barva sirupu tmavší.