Rebarborový crumble

Rychlý a snadný crumble s rebarborou je chutný a zároveň zdravý.

Rebarbora jsou vlastně řapíky listů rostliny reveň kadeřavá. Název rebarbora je podle latinského názvu reveně – rheum rhabarbarum. Rebarbora sice botanicky patří mezi zeleninu, ale chuťově má sladkou osvěžující chuť připomínající ovoce. Rebarboru lze snadno pěstovat i doma na zahrádce, je nenáročná a na jednom místě vydrží až deset let. Řapíky se sklízí od poloviny července, ale to až z dvouletých rostlin. Jsou zelené až červené barvy a nejlepší jsou na tepelnou úpravu do sladkých koláčů či buchet. Nutriční hodnoty rebarbory jsou typické pro zeleninu, obsahuje až 95% vody, zbylé procenta tvoří vláknina a sacharidy v přibližně stejném poměru. Z vitamínů obsahuje velké množství B komplexu, hlavně B3, B5 a B9. Z minerálních látek má poměrně velké množství vápníku, draslíku, manganu, železa, forforu i hořčíku. Obsahuje poměrně velké množství kyseliny šťavelové, proto by se neměla rebarbora konzumovat příliš často a ve velkém množství. Vyhnout by se jí měli lidé, kteří trpí revmatismem, ledvinovými či močovými kameny, těhotně a kojící ženy a malé děti. V malém množství však tato kyselina není škodlivá a z těla se bez problémů vyloučí. Malé množství rebarbory jednou za čas je pro nás prospěšné, ale větší množství už může uškodit, takže všeho s mírou.

Přejdeme k receptu. Nejprve si připravíme zapékací misky. Můžete mít misky určené přímo k zapékání, ale i jakékoliv jiné, které lze použít v troubě. Misky si lehce vymažeme tukem, aby se crumble nepřipaloval. Rebarboru opláchneme a nakrájíme na malé stejně velké kousky. Dáme ji do misky a zasypeme cukrem, rebarbora se pak krásně osladí. Vezmeme si druhou mísu a v ní smícháme změklé máslo, ovesné vločky, mouku a třtinový cukr. Všechny tyto ingredience zpracujeme na drobenku. Nyní si vezmeme připravené misky a rozdělíme do nich rebarborou. Následně rozdělíme drobenku. Misky naskládáme na plech a dáme péct do předehřáté trouby, dokud drobenka nezezlátne a rebarbora nezačne probublávat na povrch. Misky vyndáme z trouby, necháme vychladnout a podáváme. Crumble se jí přímo z misky, jinak by se rozpadl.

x_MG_5291

Čas: 40 minut       Množství: 5 porcí     Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 3 hrnky rebarbory pokrájené na kousky
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 50g másla
  • 60g ovesných vloček
  • 50g hladké mouky
  • 65g třtinového cukru

Postup:

  1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si 5 malých zapékacích misek, které lehce vymažeme tukem.
  2. Nakrájenou rebarboru dáme do misky a zasypeme ji krystalovým cukrem. Necháme asi 5 minut stát.
  3. V misce smícháme změklé máslo, ovesné vločky, mouku a třtinový cukr. Zpracujeme na drobenku.
  4. Rebarboru rozdělíme do misek a poté zasypeme drobenkou.
  5. Pečeme asi 25 minut, dokud drobenka nezezlátne a rebarbora nezačne vybublávat na povrch.

Podáváme ihned po vychladnutí přímo v zapékací misce.

x_MG_5277 x_MG_5281 x_MG_5283

x_MG_5285