Recepty

Připravte doma chutné cookies s různými příchutěmi

Americké sušenky neboli cookies jsou velmi oblíbené jak u dětí, tak u dospělých. Hutné máslové sušenky, nejčastěji s kousky hořké čokolády, jsou typické svou strukturou. Málokdo však ví, že předchůdci sladkých cookies pochází z Nizozemska.

Ty novodobé americké, tak jak je známe teď, byly upečeny Ruth a Kennethem Wakefieldovými na konci 30. let minulého století. Podle legendy Ruth došly ořechy, které běžně do těsta na sušenky dávala, tak zkusila přidat nasekanou čokoládu. Realita je ovšem trochu jiná, Ruth pouze experimentovala s ingrediencemi, dokud neupekla tu nejlepší čokoládovou sušenku.

Cookies už nejsou jen čokoládové sušenky

Každý Američan za svůj život spořádá až 35 tisíc sušenek. Naštěstí postupem času vzniká mnoho nových druhů cookies. Kromě hořké a mléčné čokolády se do těsta přidávají také ořechy, rozinky, sušené ovoce a různé druhy koření, například hřebíček, skořice nebo zázvor. Můžete si také upéct zdravější variantu z ovesných vloček a ovoce.

Na cookies není přesně daný recept, který se musí striktně dodržovat, nebojte se experimentovat, přidáním nejrůznějších přísad.

Základní recept na cookies

Právě tento základní recept můžete ozvláštnit tím, co máte v sušenkách rádi vy. Přidejte si do nich rozinky, kandované ovoce nebo třeba lžičku skořice nebo hrst strouhaného kokosu. 

Základní těsto:

  • 2 vejce
  • 250 g cukru
  • 350 g nasekané hořké čokolády
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

Změklé máslo vyšleháme s cukrem a vejci do pěny. K ní přidáme prosátou mouku, kypřící prášek a špetku soli. Těsto promícháme a přidáme nasekanou čokoládu. Podle chuti můžeme přidat také nasekané ořechy, sušené ovoce nebo jiné přísady. 

Předehřejeme si troubu cca na 200 °C. Na plech vystlaný pečícím papírem pokládáme uválené pravidelné kuličky. Díky máslu se při pečení kuličky krásně roztečou na placky. Cookies pečeme cca 20 minut. Po vychladnutí podáváme, nejlépe  se sklenicí studeného mléka.  

Previous ArticleNext Article