Pražené a uzené mandle jako výborná pochoutka k televizi
Vánoční čas je obdobím rodinných návštěv a sledování pohádek v televizi. Asi každý si přeje prožít Vánoce v klidu a pohodě v kruhu své rodiny, a přitom si dopřát nejrůznější sladké a slané dobroty. Nejčastěji se na svátečním stole objevuje doma pečené cukroví a vánočka, obložené chlebíčky, čerstvé ovoce. A možná, že by nemusely chybět ani uzené a pražené mandle.
Pokud se chcete vyhnout žlučníkovým potížím
Vánoce ve většině rodin jsou ve znamení bohaté tabule. Do zásoby se nakoupí nejrůznější dobroty, aby bylo co během svátků pojídat a nabídnout také návštěvě. Pokud se ale cítíte už sladkým a tučným cukrovím přejedení, možná byste rádi sáhli po něčem zdravším. Pražené mandle se jeví jako ideální. Obsahují totiž zdraví prospěšné látky. Bohaté jsou na omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, vitamíny skupiny B a E a také řadu minerálů – například vápník, hořčík, mangan, draslík.
S čím podávat uzené mandle
Kromě pražených jsou k dostání také mandle v čokoládě nebo v karamelu. Pro mlsné jazýčky, kteří si chtějí místo nezdravých chipsů dát něco k snědku k televizi, se nabízejí uzené mandle. Určitě je to lepší alternativa než smažené brambůrky. Už proto, že mandle jsou bohaté na zdravé tuky. Pochopitelně i v jejich případě platí, že se jimi nepřecpete k prasknutí. I zde byste se měli řídit pořekadlem, že všeho s mírou. Mandle můžete podávat k vínu, nebo jíst jen tak.
Kromě mandlí lze slavnostní tabuli doplnit i ořechy
Stejně jako mandle obsahují zdravé tuky také ořechy. Aby nebyla slavnostní tabule jednotvárná, můžete uzené a pražené mandle doplnit různými druhy ořechů – vlašskými, lískovými, kešu, para. Získáte tak zdravé občerstvení a mlsání, když vás bude honit chuť na něco dobrého.
Kterým mandlím dáváte přednost? Ve sladké, nebo slané úpravě?
Zdroj obrázku: emodpk / Shutterstock.com