Plněná cuketa
Když začnou v létě dozrávat na zahrádce cukety, je dobrý každý recept na to, jak ty podlouhlé zelené plody zpracovat. Byla by škoda je všechny nastrouhat do bramboráků nebo obalit jako řízek. Je řada možností, co s nimi, například plněná cuketa.
Cukety mají tu nespornou výhodu, že samy o sobě nemají nijak výraznou chuť, takže se dají kombinovat úplně se vším. Když se rozhozhodnete je zapéct, můžete do náplně použít vlastně cokoliv, co doma najdete. Můžete zvolit vegetariánskou formu nebo můžete cuketu zapéct s masovým ragú (třeba takovým, co si vaříte ke špagetám).
Cuketa plněná šunkou a sýrem
Dnes se podělíme o jeden z rychlých a velmi chutných receptů na plněnou cuketu. Na léto je tento postup ideální, protože vás nezdrží na dlouho u sporáku a výsledný pokrm je lehký a velmi dobrý.
Na plněnou cuketu budete potřebovat:
- 2 středně velké cukety
- 200 g kvalitní šunky
- 1 středně velká cibule
- 200 g strouhaného sýra (eidam, gouda, mozzarella, cheddar)
- 2 masitá rajčata
- 3 vejce
- olej, sůl a pepř
Postup:
cukety podélně rozkrojte a vydlabejte semínka a dužinu tak, že zůstanou maximálně centimetrové stěny. Tyto vzniklé lodičky naplníte směsí kterou si vytvoříte následovně:
Vydlabaný vnitřek cukety, šunku a rajčata nakrájejte na kostičky. Cibuli nasekejte nadrobno a zpěňte ji na oleji. Přidejte nakrájenou šunku, o něco později cuketu a nakonec i rajčata. Společně poduste 2 – 3 minuty, přidejte sůl a pepř, případně i jiné koření, například grilovací, provensálské nebo italské. Směs stáhněte ze sporáku a nechte ji vychladnout. Do směsi nakonec přidejte strouhaný sýr a smíchejte s rozšlehanými vejci. Hotovou směs navrstvěte na osolené cuketové poloviny a dejte zapéct asi na 20 minut do trouby zahřáté na 180 °C. Hotové cukety poznáte podle toho, že je náplň pěkně zlatavá a jídlo úžasně voní. Plněnou cuketu podávejte s vařeným bramborem nebo se zeleninovým salátem.