Nepečený ořechový dezert s mascarpone

Snadný, rychlý a zdravý dezert bez pečení, kterým ohromíte vaši návštěvu a zároveň nemusíte vynaložit velké úsilí.

Tento recept jsem si vymyslela sama, poté co jsem dělala krém na red velvet, mi v lednici zůstal zbytek mascarpone a já přemýšlela, co s ním. Nic časově náročného se mi dělat nechtělo, tak jsem se rozhodla pro nepečený recept. Vzala jsem ingredience, co jsem viděla nejblíž, a zázrak byl na světě. Samozřejmě jsem nevybírala jen tak bezmyšlenkovitě. Chtěla jsem dezert udělat trochu zdravější, s minimem rafinovaného cukru a mouky. Nejdřív to chtělo nějaký suchý základ, na to jsem využila ovesné vločky, ořechy a piškoty, k tomu trochu otrub pro lepší výživové hodnoty. Základ byl třeba homogenizovat, tak jsem ho hodila do mixéru. Následně to chtělo něco, co to spojí dohromady. Nejtypičtější pojivo je vejce, jenže to vyžaduje tepelnou úpravu a já neměla v plánu péct, tak jsem zvolila med a kukuřičný sirup. Tyto suroviny jsou samy o sobě hodně sladké, takže nebylo třeba přidávat cukr. Nakonec jsem přidala trochu tuku pro lepší chuť. Celé jsem to propracovala a těsto bylo na světě. Teď zbývalo jen udělat krém s mascarpone. Tak jsem rovnou udělala obdobný tomu z red velvet, protože je snadný a zároveň chutný. Pro efekt jsem použila průhledné sklenice místo obyčejných misek a krém jsem plnila zdobícího sáčku, pak to totiž vypadá přece jenom líp, podobně, jako když použijete šlehačku ve spreji, ale daleko chutnější. Navrch jsem ještě nasypala granko pro dozdobení a bylo hotovo, nezbývalo nic jiného, než dezert podávat, nebo ještě lépe sníst.

Podobný recept si můžete i vy sami vymyslet doma. Stačí jen uvažovat trochu logicky, jaké ingredience je třeba dát dohromady, aby se vytvořila ta správná konzistence a pak si můžete vymýšlet rychlé a chutné svačinky nejen pro sebe, ale i pro své hosty, kterým chcete nabídnout něco lepšího, než brambůrky ze spíže, ale zrovna nemáte nic napečeno.

x_MG_3750

Čas: 20 minut         Množství: 4 porce            Náročnost: snadné

Ingredience:

  • hrst mletých ořechů
  • hrst ovesných vloček
  • 2 polévkové lžíce pšeničných otrub
  • Hrst piškotů
  • 4 lžičky kukuřičného sirupu
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Postup:

  1. Suché ingredience (ořechy, otruby, vločky a piškoty) rozmixujeme v mixéru a poté přendáme do menší mísy.
  2. K rozmixovaným surovinám postupně přidáváme sirup, med a tuk, mezitím propracováváme těsto, dokud nebude držet pohromadě a zároveň by nemělo být příliš lepkavé.
  3. Vypracované těsto si dáme do ledničky vychladnout, mezitím si připravíme krém.

x_MG_3741

x_MG_3743

Krém:

  • 150g mascarpone
  • 25g žervé bez příchuti
  • 2 lžíce cukru
  • ½ lžičky vanilkové esence
  • 100ml smetany ke šlehání

Postup:

  1. Mascarpone si vyšleháme spolu s žervé.
  2. Přidáme zbylé ingredience a znovu šleháme, dokud není krém tuhý.
  3. Připravíme si 4 sklenice nebo hluboké mísy, ty následně plníme střídavě vrstvou těsta a krému, vytvoříme tak asi 3 vrstvy od každého, záleží však na rozměrech vaší nádoby. Krém můžeme plnit pouze pomocí lžíce, nebo můžeme použít zdobící sáček pro lepší vzhled. Navrch dezert posypeme kakaem, nebo grankem a můžeme ihned podávat, nejlépe ke kávě.

x_MG_3745

x_MG_3762

Diskuze je uzavřena.