Nejlepší nádivka do kuřete s rohlíky

Nádivky se v minulosti používaly jako výplň duté části u drůbeže nebo lovného ptactva. V současnosti existuje nespočet receptů na nádivky, které se pečou samostatně a podávají k drůbeži nebo jen tak, jako chuťovka. Jestliže vás klasické recepty na nádivku nudí, můžete zkusit vždy malou změnu k základnímu receptu.

Například sušená rajčátka dodávají nádivce jinou chuť a hodí se jako příloha k pečeným masům. Do některých nádivek nemusíte dávat pouze zeleninu či bylinku, ale i šunku či uzené maso – záleží čistě na vaší fantazii a chuťových pohárcích. Výtečná je také nádivka, kde se přidává petržel či mladé kopřivy. Nejenže získá taková nádivka chuťový břink, ale lahodí i oku. Nebudeme vás zbytečně napínat a jdeme na recept.

Potřebovat budeme

  • 5 rohlíků
  • 3 vejce
  • Sůl
  • Máslo
  • Mléko
  • Anglickou slaninu – lze vynechat nebo nahradit šunkou či uzeným masem
  • Muškátový oříšek
  • Zelenou petrželku nebo mladé kopřivy – případně obojí
  • Pro obměnu lze použít místo petrželky: sušená rajčátka, brusinky, drcené oříšky

Postup přípravy

Na kostičky pokrájené rohlíky namočíme do mléka a prohněteme. Přidáme sůl, žloutky, anglickou alaninu nakrájenou na kostičky, zelenou petrželku či kopřivy, špetku muškátového oříšku a sníh z bílků, který do hmoty vmícháme opatrně až nakonec.

Kuře si osolíme, okořeníme, jak jsme zvyklí a poklademe plátky másla. Vložíme do trouby a pečeme přibližně 40 minut. Poté kuře vytáhneme, napěchujeme jej nádivkou a dopečeme dalších 25 až 30 minut. Jako přílohu podáváme brambory.

Tip na závěr

Nádivku lze připravit pokaždé jinou a nikdy se vám nepřejí. Pokud nebudeme do nádivky přidávat maso, uzeninu či slaninu, je vhodné přidat máslo, aby nebyla nádivka suchá. Nejtypičtější koření pro nádivky jsou: česnek, ořechy nebo muškátový květ.

Nádivka je typická pro období velikonočních svátků. Nezapomeňte si ji tak připravit a inspirujte se i jinými pokrmy, které by mohly doplnit tradiční velikonoční menu.