Nejlepší jablečný závin

Každá svědomitá hospodyňka si myslí, že umí připravit ten nejlepší jablečný závin – jinak řečeno štrúdl – a do přípravy tohoto sladkého dezertu původem z Rakouska se vždy snaží dát spoustu lásky a úsilí. Jablečný závin je na přípravu i na suroviny velice jednoduchý a není se tak čemu divit, že se s železnou pravidelností peče snad v každé domácnosti. Štrúdl se dá připravit na vícero chutných způsobů a každá rodina má svůj recept, který se dědí z generaci na generaci, z matky na dceru a jen málokdo je ochotný se o svůj recept na nejlepší jablečný závin podělit.

Ten nejlepší jablečný závin

Kdo si chce práci usnadnit a připravit tak tento dezert během několika minut, ten k jeho přípravě použije koupené listové těsto, které se dá v dnešní době pořídit již rozválené a připravené na pečicím papíru. Pro bleskurychlou akci ani nemusí loupat jablíčka, která stačí jen nastrouhat, poklást jimi listové těsto, posypat cukrem a skořicí, zabalit a dát upéct.

Jestliže patříte k lidem, kteří čas strávený v kuchyni milují a rádi si s přípravou pokrmů pro svou rodinu vyhrají, pak si můžete připravit domácí těsto na štrúdl, což už je trochu piplačka, ale výsledek rozhodně stojí za to – jablečný závin pak dostane úplně jinou chuť.

Štrúdl podle vaší chuti

Základem pro nejlepší jablečný závin je listové těsto, jablka, cukr a skořice. Následně už si s přípravou štrúdlu můžete vyhrát dle vlastní libosti. Někdo má v oblibě přidat do závinu rozinky namočené v rumu, jiný naopak nedá dopustit na ořechy, kdy je nejlepší použít vlašské a ty je možné ještě lehce opražit na pánvičce, aby štrúdlu dodaly úplně jinou, ale o to zajímavější chuť. Místo zmíněných rozinek lze použít i brusinky nebo švestky, kdy vám vznikne úplně jiná podoba klasického štrúdlu, která sice bude netradiční, ale po chuťové stránce zaručeně lahodná.

Vychytávky, které vám přijdou vhod

Již naše babičky věděly, jak upéct ten nejlepší jablečný závin a určitě si na jeho chuť vzpomenete i vy – inu jen si představte prázdniny strávené u babičky na chalupě, vůni pečených jablek smíšených se skořicí linoucí se z horké trouby a ona výsledná dobrota, kterou vám babička ještě hojně posypala cukrem. Aby byl váš štrúdl krásně křupavý, doporučujeme těsto před jablkovou náplní lehce posypat strouhankou, díky čemuž se šťáva z jablek nevsákne do těsta a to tak zůstane nádherně křupavoučké. Do horní části štrúdlu doporučujeme udělat pár dírek, aby měla kudy utíkat pára a těsto se tak zbytečně nenafukovalo. Jablečný závin pečte na 200°C asi 20 minut.