Návod na domácí jablečný ocet

Jablečný ocet není žádná novinka, jen se o něm v poslední době hodně mluví v souvislosti s tím, jak užitečný je pro naše zdraví. Pomáhá totiž zlepšit stav trávicí soustavy, ledvin a močových cest, umí pročistit krev nebo pozitivně ovlivnit množství cholesterolu v krvi. Léčebné účinky má i na kůži, protože jí dokáže zajistit správné pH a tím usnadní přirozené kožní bariéře, aby dobře fungovala. Dá se použít při odstranění nepříjemných bradavic a kožních výrůstků, pomáhá proti plísním a kvasinkám. 

Na výrobu domácího jablečného octa používejte zásadně zdravé plody, ty natlučené a nahnilé mohou obsahovat zárodky plísní. Ideální jsou jablka bez chemického postřiku, protože není dobré je příliš mýt. Mytím slupku zbavujete její přirozené svrchní mikroflóry, jejíž součástí jsou i bakterie, které zajišťují kvasný proces. To také vyvrací všechny postupy, kde doporučují slupky z jablek oloupat a nepoužívat.

Recept na jablečný ocet

Na výrobu jablečného octa potřebujete jen jablka a vodu.

Jablka omyjte a celá (i se slupkou a jádřincem) nastrouhejte na hrubém struhadle. Velkou zavařovací sklenici s obsahem 3 l vypařte horkou vodou, tím ji zbavíte nežádoucích mikrobů. Pak do ní napěchujte jablka a zalijte studenou převařenou vodu tak, aby hladina vody sahala cca 5 cm nad vrstvu jablek. Hrdlo láhve přetáhněte papírem nebo látkovým ubrouskem a připevněte gumičkou. Pro zdárný proces kvašení potřebujete, aby  dovnitř nepadaly nečistoty, ale mohl tam vzduch. Sklenici nechte týden stát na teplém a světlém místo, ne však na přímém slunci.

Po týdnu obsah sceďte přes husté sítko, tekutinu opět vraťte do sklenice a zakryjte. Uložte na tmavé místo a nechte zhruba tři týdny zrát. Hotový jablečný ocet má zlatohnědou barvu. Přes husté plátýnko sceďte do lahviček a skladujte v chladu. Užívejte denně aspoň jednu velkou lžíci, buď do ranního nápoje z vody a octa, který si přisladíte medem, případně ho přidejte do salátové zálivky.