Narozeninový dort

Chcete své blízké potěšit krásným narozeninovým dortem zářícím barvami, ale nechcete jim dát nějaký obyčejný kupovaný? Tak proč dort neupéct? Bude originální a navíc pečený od srdce. Vyrobit narozeninový dort není tak složité, jak se zdá. Je to sice poměrně časově náročné (příprava dortu vám zabere celé odpoledne), výsledek ale rozhodně bude stát za to.

Klasický dort se skládá z tří základních složek – korpus, krém a potahová hmota. Korpus je základ dortu, je to vlastně těsto, které se jako jediné z těchto složek peče. Samozřejmě lze připravit i nepečený korpus. Tento recept je přizpůsoben na formu o průměru 23 centimetrů. Krém mívá většinou jako základ máslo, nedoporučuji používat do krému náhražky (Hera, Stela, apod.), pak se krém hůř šlehá a nemá správnou konzistenci ani chuť. Navíc se rychleji kazí. Krémy můžou mít různé příchutě (karamelový, ovocný, kakaový, atd.), my si připravíme základní karamelový, který je poměrně jednoduchý, skládá se totiž pouze ze dvou složek – máslo a salko. Potahová hmota je odborný název pro „obal“ dortu – marcipán. Ten můžete buď koupit hotový, nebo si ho připravit doma. Domácí marcipán je snadný na přípravu a vyjde levněji než pravý marcipán, ale nebude chutnat úplně jako pravý marcipán, taky se s ním hůř pracuje a nejde tak dobře obarvit.

IMG_2364Korpus

  • 250g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 240g moučkového cukru
  • 150ml oleje
  • 100ml vroucí vody
  • madlové aroma

 

Hned na začátku si připravíme formu, vymažeme ji a vysypeme moukou. Bílky oddělíme od žloutků, bílky můžou být v menší misce, žloutky dáme do větší. Bílky ušleháme do tuha. (Když mísu obrátíte, bílky by neměly stéct.) Do ušlehaných bílků přidáme ½ cukru (120g) a lehce prošleháme. V druhé míse ušleháme žloutky se zbytkem cukru, můžeme přidat lžičku vanilkového cukru. Do žloutků postupně přidáváme olej, vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva. Poté opatrně přidáme sníh z bílků a lehce promícháme. Můžeme přidat trochu mandlového aroma. Těsto nalijeme rovnoměrně do formy a dáme péct na střední teplotu. Korpus se peče poměrně dlouho, asi 40 minut.

TIP:

  • Když do těsta přidáte 50g ořechů rozmixovaných na jemno, získáte výborný ořechový korpus.
  • Pokud máte rádi kakaový korpus, přidejte do těsta 3 lžíce kakaa.
  • Můžete udělat i mramorovaný korpus, když si z těsta oddělíte 1/3, kam přidáte 2 lžíce kakaa. Poté klademe do formy střídavě lžíci světlého a tmavého těsta.
  • Pro větší barevnost přidejte potravinářské barvivo, můžete tak vytvořit například duhový korpus.

dort4

Karamelový krém

  • 1 Salko – slazené kondenzované mléko
  • 250g másla

Salko si uvaříme nejlépe den dopředu, na přípravu krému musí být vychladlé na pokojovou teplotu. Vaří se 2 hodiny v přikrytém hrnci, tak aby bylo alespoň do poloviny ponořené, po jedné hodině plechovku otočíme, aby bylo Salko rovnoměrně uvařené. Po dvou hodinách plechovku vyndáme a necháme zchladnout při pokojové teplotě. Uvařením Salka vznikne sladký karamel, který si přendáme do misky a přidáme změklé máslo. Pokud máslo není dostatečně změklé, můžeme ho nastrouhat, nebo nakrájet na menší kousky a dát na pár vteřin do mikrovlnky (nesmí se úplně rozpustit!). Karamel šleháme s máslem, dokud nevznikne tuhý krém.

dort5Marcipán

  • 200g polotučného sušeného mléka
  • 200g moučkového cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce kukuřičného nebo pšeničného sirupu
  • 2 lžíce horké vody
  • Mandlové aroma

Nejdříve si smícháme sušené mléko s cukrem, potom přidáme ostatní suroviny a vypracujeme tuhý marcipán. Pokud se těsto drolí, přidáme více oleje, nebo sirupu. Pokud je naopak moc lepkavé, přidáme sušené mléko.  Marcipán můžeme obarvit potravinářským barvivem, nejlépe se mi osvědčilo gelové barvivo. Dá se koupit běžně v supermarketech, kvalitnější je ale přímo z obchodu s cukrářskými potřebami. Oddělte si marcipán potřebný na zdobení dortu a zbylý marcipán důkladně propracujte s barvivem. Tekuté barvivo nebo barvivo v prášku je lepší přidat přímo do vody při přípravě marcipánu, když ho přidáte až do hotového marcipánu, je nutné přidat více sušeného mléka, aby se marcipán nelepil. Po obarvení dejte marcipán alespoň na 30 minut do ledničky.

Dále potřebujeme:

  • Rum nebo rumové aroma
  • Marmeláda

Když už máme všechny složky připravené, nezbývá nic jiného než spojit vše dohromady. Vychladlý korpus si rovnoměrně rozkrojíme vodorovně na třetiny, pokud chcete mít dort více krémový, rozkrojte dort víckrát. Krém si rozdělíme na 3 části, 2 části na náplň by měly bít stejně velké, třetí části stačí málo. Připravíme si spodní část korpusu a pokapeme rumem nebo rumovým aromatem. Poté potřeme tenkou vrstvou marmelády. Marmeláda by měla být sladká (jahodová, meruňková), nevhodná je rybízová, protože je lehce kyselá. Na marmeládu navrstvíme jednu část krému a zarovnáme do hladka. Opatrně přiložíme další vrstvu korpusu a postup opakujeme. Přiložíme poslední část korpusu a celý dort potřeme tenkou vrstvou zbylého krému, urovnáme tak všechny nerovnosti. Dort odložíme do ledničky, mezitím si připravíme potahovou hmotu. Marcipán si rozpracujeme, aby trochu změkl, pak ho vyválíme na tenký plát, dostatečně velký na pokrytí celého dortu.  Připravíme si dost a opatrně na něj přesuneme rozválený plát. Marcipán urovnáme a zakrojíme. Nakonec vytvarujeme ozdoby, jaké budeme chtít.

_MG_2413

_MG_2417

TIP:

  • Vytiskněte si vzor (ozdobný nápis, ornamenty) a poté tvarujte podle předlohy.
  • Růži z marcipánu vytvoříte tak, že si vykrojíte 5 stejně velkých koleček, které na jedné straně zploštíte. Zploštělou stranou pak spojujeme jednotlivá kolečka do tvaru růže.
  • Místo marcipánu můžete na dort dát šlehačkový krém a ozdobit dort například čerstvým ovocem nebo želatinou.

DSCN7690

DSCN1914

dort2

_MG_2457