Na co se připravit při Crohnově nemoci?
Crohnova nemoc je střevní onemocnění a je ovlivněno tím, co jíme. Správná strava může zdravotní stav pacientů podstatně zlepšit. Díky vhodné stravě není zažívací trakt zbytečně zatěžován . Důležitá je tak prevence a čím déle se konzumují potraviny, které jsou vhodné, tím déle bude trvat klidný stav.
Co je to Crohnova nemoc?
Crohnova choroba se řadí do skupiny onemocnění označovaným IBD – idiopatické střevní záněty. Příčiny choroby jsou neznámé, ale odborníci se domnívají, že jde o nemoc tzv. autoimunitního charakteru. To znamená, že některé ze složek imunitního systému nemocného reagují na složky a struktury organismu vlastního.
Sklon k tomuto onemocnění je dán geneticky, k propuknutí choroby přispívají vlivy okolního světa. Klíčovým prvkem léčby Crohnovy nemoci je dieta, protože se jedná o onemocnění střev. Pro Crohnovu nemoc je charakteristické střídání stavů klidu a stavu aktivního onemocnění, kdy je nutná operace na oddělení všeobecné chirurgie.
Jaký je vhodný typ diety?
Pro crohnovu chorobu je výborným řešením a ideální dietou tzv. bezezbytková dieta. V rámi této diety se mohou konzumovat potraviny, které zanechávají ve stolici minimum zbytků. Zároveň nenutí ke zvýšené peristaltice střev a nedráždí jejich sliznici.
Bezezbytková dieta
Bezezbytková dieta obecně obsahuje zvýšené množství bílkovin, měla by obsahovat méně tuků a má celkově nižší kalorickou hodnotu. Pokrmy se nesmaží, nerestují ani nepečou na tuku. Jídla by se neměla zahušťovat jíškou a nikdy by se neměl přepalovat tuk.
Potraviny se doporučuje upravovat vařením, dušením nebo na troše másla. Omáčky a jiné pokrmy se mají zahušťovat opraženou moukou nebo zálivkou. Nejsou vhodné potraviny s vyšším množstvím soli, tuku a cukru.
Nevhodné potraviny
Zánětlivé onemocnění střev je velmi nepříjemné a ve střevech dochází k neustálému kontaktu s potravou, je důležité si hlídat co jíme. Proto se doporučuje se vyhýbat potravinám a nápojům, které:
- dráždí střeva,
- podporují produkci žaludečních kyselin,
- ovlivňují funkci jater.
Při Crohnově nemoci by tak na seznam zakázaných potravin a nápojů měla určitě patřit syrové ovoce a zelenina, luštěniny, houby, uzeniny, tiky, přílohy jako jsou brambory, kynuté knedlíky, smažené hranolky nebo krokety. Jídlo není dobré příliš kořenit a dochucovat kečupem, majonézou nebo jíst lahůdkové saláty.
Co by měl jídelníček obsahovat?
Důležité je, aby měl pacient dostatek kvalitních bílkovin. To znamená, že na 1 kilogram hmotnosti až 1,2 gramu bílkovin. Kvalitním zdrojem bílkovin je především maso a vejce. Z masa se doporučuje maso světlé nebo hovězí, ale vždy pouze libové. S vejci není v dietě žádný problém a tak se mohou ve stravě vyskytovat poměrně často.
5 základních pravidel
- jíst 5krát denně po malých porcích,
- jíst v klidu, pomalu a pečlivě žvýkat,
- vyvarovat se tvrdému alkoholu i kouření (výrazně zhoršuje stav),
- pít dostatek tekutin – 2 – 2,5 litru denně,
- nepřejídat se a vyhýbat se tučným jídlům.