Americké lívance s jablečným pyré

Rychlý a snadný recept na nadýchané lívance zalité výborným jablečným pyré, které si můžete snadno připravit i u vás doma. Navíc bude bez všech těch éček a konzervantů.

Pancakes [pankejks] jsou v překladu lívance, nebo také palačinky, doslova dorty z pánvičky. Proč teda píšu „americké lívance“ a ne jen lívance? Klasické lívance určitě všichni znáte, dělají se z kynutého těsta. A v tom je ten rozdíl. Americké lívance se svou recepturou podobají spíše palačinkám, ale vzhledem zase lívancům. Problém je v tom že v angličtině pro to mají jen jedno slovo, prostě pancakes. Viděli jste někde fotku lívanců naskládaných do komínku? Tak to jsou přesně americké pancakes. V USA a Kanadě jsou tyto rychlé lívance podávané hlavně na snídani, tradičně se podávají naskládané na sobě a polité javorovým sirupem s máslem nebo s marmeládou. Mohou být podávané i ve slané verzi, obvykle se slaninou a vejci.

x_MG_2778

Pyré není zrovna obvyklá kombinace s lívanci, ale pokud máte doma hromadu jablek, je pyré skvělá forma jejich využití. Nejlepší jsou již starší změklá jablka. Pokud jablka kupujete, na pyré je vhodná například odrůda Idared, která je více vláčná. Pyré můžete připravit i z jiného ovoce, dobré je například pyré z hrušek. Můžete udělat i větší množství a uschovat ho ve sklenicích na později jako skvělou domácí přesnídávku nejen pro děti.

Čas: 30 min               Množství: 16 lívanců               Náročnost: snadné

Jablečné pyré

  • 3-4 jablka
  • Lžíce cukru moučka
  • 100ml vody
  • badyán
Postup:
  1. Jablka si oloupeme a nakrájíme na menší kousky, alespoň na osminky, ale můžeme je pokrájet i více najemno, střed se semínky vykrojíme.
  2. Připravíme si menší hrnec a dáme do něj nakrájená jablka, podlijeme vodou a posypeme špetkou badyánu. Pokud máte badyán vcelku, je třeba ho nejdříve rozdrtit. Přikryjeme pokličkou a na středním plameni dusíme asi 20 minut, dokud jablka nezměknou. (mezitím můžeme připravit lívance)
  3. Až bude z jablek taková hustá kaše, odstavíme z plotny, přidáme lžíci cukru a tyčovým mixérem jablka rozmixujeme do hladkého pyré.

Můžeme ihned podávat – buď jen tak, nebo jako v našem případě s lívanci. Pokud chceme pyré uchovat déle, počkáme, až vychladne, přelejeme do zavařovacích sklenic a 30 minut sterilizujeme. Sklenice skladujeme v ledničce nebo na chladnějším místě.

x_MG_2762

x_MG_2764

x_MG_2765

Americké lívance / pancakes

  • 1 hrnek mouky
  • 2 lžičky prášku na pečení
  • Špetka soli
  • lžíce cukru
  • 2/3 hrnku mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla
  • tuk na smažení
Postup:
  1. Ve větší míse si smícháme prosátou mouku, prášek do pečení, sůl a cukr. Uprostřed si vytvoříme ďolíček, do kterého postupně přidáváme vejce, vlažné mléko a změklé máslo. Celé to důkladně promícháme metličkou do hladka. Těsto by mělo být husté a zároveň tekuté, nesmí v něm být hrudky. Pokud máte těsto moc řídké, můžete přidat trochu mouky. Pokud ho máte naopak moc husté, přidejte trochu mléka.
  2. Připravíme si pánvičku, nejlepší je použít přímo pánev na lívance (také skvělá na volská oka nebo bramboráčky), která je tvarovaná na 4 a více malých lívanečků. Pokud máte klasickou pánev, je lepší hustší těsto, aby se lívanec neroztekl po celé pánvi. Na pánvi si rozehřejeme tuk (nesmí být moc rozpálený, aby se lívance nepřipalovaly), na jeden lívanec stačí necelá kávová lžička.
  3. Po rozehřátí oleje naléváme – nejlépe naběračkou na omáčky – těsto na pánev v tloušťce asi 1,5 cm. Až je lívanec z jedné strany hotový, přichází nejtěžší část – otáčení. To se ne vždy povede (navrchu bývá lívanec často ještě tekutý a vylévá se mimo prohlubeň), ale když se to nepovede, není to taková katastrofa, jen lívance nebudou tak krásné jak na fotkách profesionálů.
  4. Chvíli smažíme i z druhé strany a pak přendáme na talíř.

Toto množství vystačí přibližně na 16 lívanců. Podáváme ještě teplé, zalité jablečným pyré, můžeme doplnit i šlehačkou.

 x_MG_2761

x_MG_2776

x_MG_2774