Které potraviny a nápoje nejvíce škodí Vašim zubům?

Nejen správné čištění zubů je důležité pro to, abyste měli zdravé zuby. Neblahý vliv na to, jestli se Vám zuby budou kazit, nebo budou citlivé, mohou mít i některé potraviny. Po některých stačí si vypláchnout ústa vodou, někdy je lepší zuby vyčistit. Které potraviny to jsou a jak nejlépe zabránit tomu, aby výrazně škodily Vašim zubům?

Pravidelné návštěvy zubního lékaře a správné čištění zubů jsou hlavními předpoklady pro to, abyste měli zdravé zuby. Je potřeba ale mít na paměti i to, že některé potraviny mohou Vašim zubům výrazně uškodit.

Sladkosti a sladké limonády

Ano, cukry škodí zubům a to každý ví. Nejhoršími sladkostmi jsou bonbóny a je jedno, zda jde o žvýkací nebo tvrdé bonbóny. Žvýkací bonbóny ulpívají na zubech a tvrdé bonbóny zase máme v ústech opravdu dlouho. Problémem může být i čokoláda. Ten, kdo si dá kousek čokolády a pak si ústa vypláchne čistou vodou, na tom se zuby jistě bude líp než někdo, kdo si nechává pomalu několik kousků čokolády rozpouštět v ústech a pak si ještě dlouho pocit sladkosti užívá. Věřte, že Vaše zuby si ho totiž vůbec neužívají. Obrovským problémem jsou ale také slazené nápoje. Pokud v práci a běžně během dne popíjíte sladké limonády, pak svým zubům opravdu škodíte. Nejlepší je pít obyčejnou vodu, případně neslazený čaj a skleničku limonády si dopřát pouze například k obědu a po obědě si zuby vyčistit.

Citrusové plody

I když citrusy obsahují opravdu hodně vitamínu C, který je prospěšný pro Vaše zdraví, tak Vašim zubům opravdu neprospěje. Kromě toho, že byste měli omezit konzumaci citrusů, tak je dobré se vyvarovat i citrusovým džusům, které jsou velmi kyselé. To vše totiž může mít za následek poškození zubní skloviny, která způsobuje citlivost zubů.

Víno i alkohol

Víno je oblíbený nápoj, nicméně obsahuje kyseliny, které mohou poškozovat zubní sklovinu podobně jako citrusové šťávy. Obecně také platí, že alkohol vysušuje ústa, což může způsobovat suchost úst, která má za důsledek zápach z úst.

Káva a čaj

Nejen to, že se Vám mohou po nějakých potravinách kazit zuby, je problém. Už nejde ani tak o zdraví, jako o odstín Vašich zubů, který je často také důležitý. Černý čaj a černá káva může na Vašich zubech vytvořit takové množství tmavých skvrn, kterých se budete opravdu obtížně zbavovat. Méně škody napácháte kávou s mlékem, zeleným, bílým nebo bylinným čajem.

Káva
Káva

Co dělat, pokud si to neodpustím

Nejsnazší cestou je samozřejmě si všechny tyto věci odpustit. Ale málokdo si dokáže představit den bez kávy, občas nějaké té sladkosti a večeru u sklenky alkoholu. Nejdůležitější je pravidelně si čistit zuby, nejlépe alespoň třikrát denně, po sladkém vyplachovat ústa čistou vodou a myslet na to, že po konzumaci něčeho kyselého je dobré čistit zuby až tak s třicetiminutovým odstupem. Nejlépe Vašim zubům pomůžete pitím obyčejné vody a pravidelným čištěním, to jsou dva nejdůležitější kroky. A když budete mít vodu vždy po ruce, není problém si po sladkém, kyselém či alkoholu ústa propláchnout.

Zdroj: nazuby.cz (https://www.nazuby.cz/ )