Křupavá cizrna

Osmažená cizrna překvapí křupavou krustou a vláčným středem, je ideálním hlavním jídlem, ale i jako zdravá svačinka.

Cizrna, nebo také římský hrách, patří mezi bobovité, obsahuje hodně komplexních sacharidů ve formě škrobu, asi 25% bílkovin, 11% vlákniny a pouze malé množství tuku, ten je však složen pouze z kvalitních mastných kyselin. Má vysoký obsah spousty vitamínů a minerálů, mezi ty nejvýznamnější patří vitamín E, který posiluje obranyschopnost, srdce, kůži i vlasy. Dále obsahuje spoustu lyzinu a lyzoflavony, které mají příznivý protirakovinný účinek. Dále zde najdeme kyselinu listovou, železo, draslík, zinek a spoustu dalších prospěšných látek. Stejně jako ostatní luštěniny obsahuje látky, které nepříznivě ovlivňují její stravitelnost, proto je třeba ji nejprve namočit. Můžeme ji buď po namočení uvařit, nebo ji nechat namočenou déle a nechat ji vyklíčit, pak už není zapotřebí ji vařit a můžeme ji sníst ihned i s klíčky. Uvařenou cizrnu můžeme také rozmixovat, vytvoří se tak výborná cizrnová kaše. V tomto receptu si však připravíme cizrnu, která bude krásně křupavá, a vy se jí nebudete moct nabažit.

Příprava cizrny je jednoduchá, jen trochu časově náročná. Nemusíte se jí však věnovat spoustu hodin, pouze je třeba ji den předem namočit do vody. Tím máme půl práce hotové. Druhý den cizrnu uvaříme v čisté vodě, aby změkla a nasála vodu. Okapanou cizrnu dochutíme kořením a poté zprudka osmahneme. Vytvoří se křupavá krusta. Taková cizrna je skvělá jednak jako příloha k hlavnímu jídlu, ale i jako zdravá svačinka. Je to skvělá alternativa k ne příliš zdravým brambůrkům. Cizrnu lze také připravit v troubě, postupujeme stejně, pouze místo smažení ji dáme do pekáče s olejem a pečeme do křupava při teplotě asi 200°C.

x_MG_4762

Čas: 50 minut         Množství: 2 porce            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 1 hrnek cizrny
  • sůl
  • provensálské koření
  • pepř
  • chilli
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • olej na smažení

Postup:

  1. Cizrnu propláchneme a necháme ponořenou ve vlažné vodě alespoň 6 hodin, ideálně přes noc.
  2. Scedíme a propláchneme, vaříme v čisté vodě alespoň 30 minut, dokud cizrna nezměkne.
  3. Po 30ti minutách scedíme a necháme chvíli okapat.
  4. Cizrnu smícháme se solí, pepřem, chilli a provensálským kořením. Případně ochutíme dalším kořením dle chuti.
  5. Na pánvi rozpálíme olej a cizrnu zprudka smažíme, dokud nebude mít zlatavou barvu a křupavou krustu.
  6. Na závěr přidáme lžíci sójové omáčky a promícháme. Smažíme další minutu a poté přendáme do misky.

Hotovou cizrnu můžeme podávat ihned jako přílohu k hlavnímu jídlu, přimíchat ji do salátu, nebo ji můžeme uzobávat u televize.

x_MG_4754

x_MG_4757

x_MG_4758

Diskuze je uzavřena.