Kávové řezy s pudinkem

Vláčné řezy jsou neodolatelné svým vzhledem s třemi rozdílnými vrstvami, ale i svou kávovou chutí připomínající tiramisu v kombinaci s pudinkem, který dodává jemnou vanilkovou chuť.

Tyto řezy se skládají ze tří vrstev – základní piškotový korpus, pudinková vrstva a poslední tenká vrstva kávového želé. Dohromady tyto vrstvy tvoří ideální kombinaci. Piškotový korpus je jednoduchý, hledala jsem snadný recept na základní korpus a našla jsem tento jednoduchý recept, u kterého stačí pouze smíchat všechny ingredience dohromady. Zpočátku jsem se obávala, že korpus nebude tak dobrý, ale po upečení jsem zjistila, že je výtečný a krásně jemný. Pudinková vrstva se připravuje obdobně jako klasický pudink, s tím rozdílem, že do pudinku přidáme ještě máslo pro zjemnění a agar, aby byl pudink tužší a nerozpadal se. Poslední je želatinová vrstva s přidanou kávou, právě díky této vrstvě získají řezy vláčnou chuť po kávě. Zvláštností těchto řezů je, že se připravují „naruby“, to znamená, že vespod bude želé, na něm pudink a na to přiložíme korpus. Po vychladnutí se celé řezy obrátí. Díky této přípravě zůstane želé vrstva krásně hladká. Řezy můžeme podávat ihned, ale lepší je, když je necháme uležet alespoň jeden den. Po uležení se prosákne do korpusu část vody uvolněné z želé vrstvy a tak korpus zvláční a získá kávovou chuť a může tak připomínat tiramisu.

Želé se přece dělá z želatiny ne? To sice ano, ale daleko lepší je použít agar. Proč? Nejdřív něco o želatině –  želatina (E441) je kolagen z částečně hydrolyzovaných kůží, pojiv a kostí zvířat. V současnosti jsou však pro výrobu používány pouze hovězí a vepřové kůže a kosti. Na rozdíl od želatiny je agar (také nazývaný agar-agar, E406) přírodní polysacharid, vyrábí se z červených mořských řas. Má nejlepší želírující schopnosti a tak lze použít k výrobě vysoké vrstvy želé. Krom těchto technologických výhod má i další dietetické a zdravotní výhody – neobsahuje totiž žádné kalorie a navíc má i léčivé účinky, protože obsahuje spoustu minerálních látek i vitamínů.

x_MG_3590

Čas: 60 minut    Množství: 1 plech       Náročnost: mírně obtížné

Korpus

  • 3 vejce
  • 2 hrnky Polohrubá mouka
  • 1 hrnek cukr
  • ½ hrnku olej
  • ½ hrnku voda
  • Prášek do pečiva

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 180°C, připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
  2. Všechny přísady spolu smícháme ve větší míse a prošleháme, vytvoří se jemné tekuté těsto.
  3. Těsto nalijeme na plech a rovnoměrně rozetřeme. Dáme péct do trouby na 30 minut.
  4. Po upečení necháme těsto vychladnout, nejlépe v mrazáku.

x_MG_3560

x_MG_3561

Kávové želé

  • 2 lžičky agaru nebo želatiny
  • 2 hrnky vody
  • 50g cukru moučka
  • 3 lžičky instantní kávy

Postup:

  1. Nachystáme si plech vyložený papírem, měl by být stejně velký jako ten, ve kterém se pekl korpus.
  2. V menším hrnci smícháme vodu, cukr a agar, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 2 minuty.
  3. Po povaření přidáme instantní kávu, promícháme, opatrně nalijeme na plech a necháme vychladnout.

x_MG_3562

Pudink

  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 3 a ½ hrnku mléka
  • 6 lžic cukru krystal
  • 3 lžičky agaru nebo želatiny
  • 150g másla

Postup:

  1. Do hrnce nalijeme 2 a půl hrnku mléka, přivedeme k varu. Mezitím si ve zbylém mléce rozmícháme pudink a ten přilijeme k mléku v hrnci.
  2. Pudink necháme zhoustnout a přidáme agar a máslo, mícháme, dokud se máslo nerozpustí.
  3. Hotový pudink opatrně nalijeme na vychladlý želatinový plát a necháme vychladnout.
  4. Po vychladnutí na pudinkovou vrstvu opatrně přiložíme korpus a trochu přimáčkneme.
  5. Řezy necháme ztuhnout v chladnu alespoň 5 hodin, poté pomocí tácu, nebo druhého plechu rychle ale opatrně otočíme, zbývá už jen nakrájet.
  6. Když je necháte alespoň jeden den uležet, zvláční a získají chuť podobnou tiramisu.

x_MG_3568

x_MG_3572

x_MG_3573

 

Diskuze je uzavřena.