Jednoduchý a chutný nepečený ovocný dort

Dort je u nás tradičním moučníkem pro slavnostní příležitosti, například při oslavě narozenin. Ne každý ale máme čas a prostor pro to, abychom dort upekli. Jestliže chcete oslavence přesto překvapit a potěšit vlastnoručně vyrobeným dortíkem, nabízí se možnost připravit dort nepečený.

Nepečený ovocný dort je také velmi vhodný moučník při oslavách uprostřed léta, kdy se nikomu nechce stát u rozpálené trouby a zároveň se dá zpracovat sezónní ovoce, například jahody, maliny, borůvky či rybíz. Nepečený dort je navíc velmi jednoduchý na přípravu a chutná úplně všem.

Nepečený ovocný dort se smetanou a čokoládou

Tento dort je variantou známého dezertu z piškotů a kysané smetany, který alespoň jednou v životě udělal snad každý z nás. Co na tento ovocný dort budete potřebovat?

Suroviny:

  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 2 kelímky hustého bílého jogurtu
  • 2 lžíce moučkového cukru nebo adekvátní množství jiného sladidla(med, datlový, čekankový či jiný sirup a podobně)
  • miska ovoce podle chuti, případně 1 plechovka kompotu
  • 2 balíčky dětských piškotů (nebo dlouhé cukrářské)

Na ozdobu:

  • 1 smetana ke šlehání
  • ovoce
  • čokoládové hoblinky nebo čokoládová poleva

Jak připravit ovocný dort

Postup je docela jednoduchý. Začnete tím, že jogurt, kysanou smetanu a cukr ušleháte na jemný krém. Do dortové formy položíte vrstvu piškotů, na ni dáte vrstvu ovoce a překryjete vrstvou krému. Vrstvy v tomto pořadí ještě několikrát opakujte, poslední vrstvou budou piškoty.

Dort ve formě přikryjte potravinářskou fólií a dejte přes noc do lednice. Druhý den dort přendejte na talíř a dozdobte podle vlastní fantazie ušlehanou šlehačkou, ovocem a čokoládou.

Náš tip: Po obvodu dortu použijte cukrářské piškoty, které před podáváním ještě ovážete mašlí. Dort tak bude vypadat mnohem slavnostněji. 

Aby čerstvé ovoce na dortu rychle nezvadlo, je dobré potřít ho slabou vrstvičkou průhledné želatiny.