Jak vybrat pánev wok a splnit tak předsevzetí o zdravější kuchyni?

Vaším dlouhodobým přáním je, abyste byli vy i vaše rodina zdraví a plní energie? Začněte u životosprávy. Vše začíná u jídla – tedy odlehčete jídla, která vaříte a zařaďte do jídelníčku více zeleniny. Pokud máte rádi například asijskou kuchyni, podívejte se s námi, co všechno dokáže všemi používaná pánev wok!

Výběr velikosti

Pokud vaříte pouze pro sebe a na jedno jídlo, zvolte takovou pánev wok, která má průměr maximálně 16 cm. Na rychlé opečení surovin to stačí – s větší pánví by se vám špatně manipulovalo. Na větší porce (třeba na více dní) použijte větší wok, ale nikdy ho nepřeplňujte, nebo ztratí své užitné vlastnosti.

Karbonizace

Pokud chcete dosáhnout typické asijské chuti jídla, je potřeba pánev wok dobře a dostatečně karbonizovat. Nezapomeňte, že lze karbonizovat pouze pánve wok vyrobené ze železa nebo oceli.

Suroviny

Stejně jako to dělají zkušení kuchaři, i vy si připravte všechny suroviny ještě před tím, než začnete vařit. Je to z toho důvodu, že suroviny upravujete na vysoké teplotě a je potřeba připravující se jídlo neustále kontrolovat. Pokud chcete tedy k asijské směsi připravit ještě například zelný salát, budete jej muset mít hotový ještě před zahájením vaření, nebo to nechte až zcela na konec.

Tip pro příznivce průběžné přípravy surovin

Pokud však máte raději ten typ vaření, kdy potraviny vkládáte do hrnce postupně a během samotného vaření ještě stihnete umýt nádobí a otřít kuchyňskou linku, spíše vám přijdou vhod tlakové hrnce Tescoma. V nich připravíte jak “česko-asijskou“ masovou směs, tak polévku i pravý český guláš.

Volba oleje a samotná příprava jídel

Pro vaření na pánvi wok volte vždy olej s vysokým kouřovým bodem. Jedná se o teplotu, při které olej začíná kouřit. Zároveň by olej měl mít nízký obsah polynenasycených tuků. Který olej byste tedy měli používat? Ideální je olej ze semen hroznového vína, arašídový nebo sójový olej.

Wok vždy zahřejte ještě před přidáním oleje a pokud máte tu možnost, vařte v pánvi wok na plynu. Jedině tehdy se vám (společně s využitím originálních surovin) podaří docílit chuti jako v asijské restauraci.