Jak snadno a rychle oloupat vejce

Neobejde se bez nich žádná oslava či party, na vánoce a o velikonočních svátcích jich loupeme až desítky. Vařená vejce jsou součástí mnoha salátů a pomazánek, používáme je na zdobení obložených chlebíčků i do masových rolád.

Oblíbená vejce vařená natvrdo nám ale přináší občas velké trápení, a to ve chvíli, kdy nejdou oloupat. Především čerstvá vajíčka se loupou velmi špatně, často sundáte skořápku i s bílkem a z vařeného vejce zbyde jen žloutek. My vám přinášíme tipy, jak si tuto práci zjednodušit a vejce si celkem snadno oloupat.

Zvyk je železná košile

Asi to děláte stejně: uvařená vejce zchladíte tekoucí studenou vodou, naťuknete z obou stran a po chvilce zkusíte oloupat. Ve většině případů se to povede, přesto se poměrně často bílek přilepí ke skořápce a vy ho sundáte i s ní. Někdo při naťuknutí pod skořápku foukne, aby se uvolnila a vajíčko šlo lépe oloupat, ale nevím, jestli jsou potom skutečně úspěšní. Zkuste to příště docela jinak, uvidíte, že loupání vajec může být docela snadná záležitost na pár vteřin.

1. Zkuste rotaci

Na Instagramu se objevil příspěvek, jehož autorem je Ryan Fortin Ten radí, jak ve třech krocích vejce uvařit a oloupat. Za prvé je důležité vařit vejce právě 4 minuty. Potom vejce vložíte do hrnku a asi 5 vteřin jím rotujte. Nakonec na vejce z jedné strany jemně zatlačte a ze skořápky “vyloupněte”.

2. Sklenice a voda

Tímto způsobem se natvrdo uvařené vejce oloupe prakticky samo. Stačí sklenice, do níž asi z jedné třetiny nalijete vodu, do ní vložte vajíčko a sklenici zakryjete víčkem nebo dlaní. Pak sklenicí několikrát pořádně protřepejte. Skořápka se vajíčka pustí a vy vyndáte krásně holé vajíčko.

3. Lžička pro šikovné ruce

Další chytrou metodou je loupání pomocí čajové lžičky, chce to ovšem trochu zručnosti. Nejprve naklepejte širší stranu vajíčka a prsty odloupněte kousek skořápky. Pak lžičku opatrně vsuňte mezi skořápku a vejce a pomalu jeďte po celém obvodu vajíčka. Pak už stačí jen vajíčko dočistit, což už moc času nezabere.