Jak připravit řepný kečup

Řepný kečup je sice dost netradičný kečup, přesto snadno nahradí ten vyrobený s rajčat. Oči se snadno nechají zlákat rubínovou barvou kečupu a vaše chuťové smysly zase pikantní chutí, kterou mu můžete dát.

Každý ví, že řepa obsahuje velké množství látek a vitamínů, které je pro naše tělo velice prospěšné. Nejen, že je zdravý, ale taky je velice jednoduchý a přinejmenším stojí za ochutnání.

Co si připravit na řepný kečup

  • 300 g řepy
  • 200 g jablek
  • ½ hrnku  třtinového cukru
  • 1 hrnek jablečného octa
  • 1 cibuli
  • ½  lžíce oleje
  • 1 lžičku sušeného libečku, případně menší hrst nasekaného čerstvého
  • sůl a pepř

Jak se dělá řepný kečup

Nejprve si oloupete červenou řepu a nakrájíte ji na větší kostky. Poté řepu přendáte do většího hrnce, zalijete vodou a přivedete k varu. Vařit by se měla přibližně 10 minut. Dále si oloupete jablka a zbavíte je jadřinců. Také je nakrájíte na větší kostky a necháte si je připravené v míse  někde stranou.

Na řadu přijde cubule, kterou zbavíte slupky a nakrájíte jí na drobno.  V pánvi, na rozpáleném oleji, necháte nakrájenou cibuli zesklovatět. Jakmile začne zlátnout, stáhnete pánev z plamene. Orestovanou cibuli vhodíte do hrnce k řepě, přidáte nakrájená jablka, přisypete cukr, přilijete ocet a přivedete k varu.

Poté stáhnete plamen a necháte provařit přibližně 20 minut. V případě, že použijete čerstvý  libeček, je ten správný čas si ho připravit. Libeček opláchnete a nasekáte nadrobno. Těsně před koncem vaření, přidáte libeček k řepné směsi, osolíte, opepříte a necháte ještě pár minut probublávat.

Jakmile bude řepa úplně měkká, rozmixujete směs ponorným mixérem a vytvoříte hladkou směs bez hrudek. Pokud se vám bude zdát kečup příliš hustý, přilijete trochu vody a znovu promixujete.

Kečup nalijete do sterilizovaných sklenic, důkladně je uzavřete a uložíte do lednice, nebo někam na chladné místo. Řepný kečup se snažte spotřebovat do dvou týdnů.