Jak připravit batáty

Jistě jste už natrefili ve svém oblíbeném obchodě na hlízy neobvyklých tvarů a odstínů barev jako je hnědá, žlutá či dokonce oranžová, které jsou podobné bramborám. Batáty jsou původem ze Střední Ameriky a nejsou nijak příbuzné k těm bramborám, co známe.

Tyto hlízy patří do zdravé výživy – obsahují vysoký obsah antioxidantů, jsou výborným zdrojem uhlohydrátů a jsou vynikající přílohou k masu, rybám či zvěřině. V kuchyni se dají všestranně využít. Chce jen je vyzkoušet a něco dobrého uvařit.

Batáty pečené se slaninou

Co budete potřebovat :

  • 600 g batátů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • plátky špeku nebo slaniny

Nejprve si předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia. Opláchnuté batáty si nakrájejte i se slupkou podélně na čtyři “lodičky”. Až budete mít nakrájené všechny, vložte je do mísy, přidejte olej i sůl a pořádně rukama promíchejte, aby byly všechny kusy obaleny olejem. Pak jednotlivé kousky batát omotejte slaninou a vyskládejte na plech s pečícím papírem. Pečte do zlatova přibližně 20 až 25 minut.

Batátový krém

Horká krémová polévka, ta v těchto chladných dnech přijde jistě vhod. Co budete potřebovat:

  • 5 batát
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 3 lžíce másla
  • 1l zeleninového či kuřecího vývaru
  • 150 ml smetany
  • sůl, pepř, trošku chilli
  • šťáva ze čtvrtky citronu.

Zeleninu očistěte, nakrájejte na kostičky a orestujte na másle. Zalijte vývarem, osolte, opepřete, dle chuti přidejte trošku chilli a vařte, až zelenina úplně změkne. Následně hrnec odstavte a polévku rozmixujete do hladka (ponorným mixérem). Polévku můžete zjemnit smetanou. Na závěr dochutíte citronovou šťávou. Doporučuji k polévce opečenou bagetou s osmahnutou slaninou.

Vyzkoušejte určitě i hranolky z batát a k nim dip podle vaší chuti. Poslouží vám jako příloha k masu nebo si je udělejte jen tak do mísy k televizi. Určitě si je zamilujete a zařadíte do svého jídelníčku, stejně jako klasické brambory.