Jak naložit ředkvičky do sladkokyselého nálevu

Urodilo se vám letos hodně ředkviček a stále ještě dorůstají další? Jestli už jste je vyzkoušeli na všechny způsoby a nevíte, co s nimi dál, možná vás zaujme možnost naložit je do sklenic ve sladkokyselém nálevu pro pozdější použití.

Ředkvičky působí antibakteriálně a antimykoticky, zbavují žaludeční a střevní sliznice bakterií a plísňového napadení, čímž odstraňují chronické nadýmání a průjmy. Konzumace ředkviček je užitečná pro osoby, jimž se tvoří málo žaludečních šťáv, což je poměrně častý problém dospělých lidí.

Ředkvičky mají opravdu široké využití, ať už je jíte samotné, nakrájené na chlebu s máslem, jako součást jarních zeleninových salátu či jako teplou přílohu. Dobré jsou také s míchanými vejci na způsob mozečku. Použít můžete i mladé listy, dají se zpracovat jako špenát.

Nakládané ředkvičky jsou skvělá pochoutka na zimu

Co budete na tuto dobrotu potřebovat?

  • 10 větších ředkviček ve slupce
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička celého pepře
  • 250 ml octa
  • 1 l vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru

Jestliže máte větší úrodu ředkviček, všechny ostatní ingredience úměrně přidejte, pokud máte radši sladší zeleninu, můžete dát více cukru. Diabetici místo cukru mohou použít jiné sladidlo, chuti to neubere. Na nálev můžete také použít některou z ze směsí koření, které jsou dostupné v obchodech (Deko, Beko, Nova..) a postupovat, jak jste zvyklí.

Mysi připravíme nálev smícháním vody, octa, cukru, soli a pepře. Přivedeme k varu, necháme krátce přejít varem, odstavíme a dáme vychladit. Do sklenic naskládáme umyté a na půlky či čtvrtky nakrájené ředkvičky a prokládáme je na kolečka nakrájeným česnekem. Zeleninu zalijeme vychladlým nálevem, uzavřeme a necháme je nejméně týden uležet.

Jestliže je chcete uchovat delší dobou, je dobré sterilizovat je stejným způsobem, jak to děláte s okurkami, buď povařením, v troubě nebo v mikrovlnce. Sterilizujte jen nezbytně nutnou dobu, aby ředkvičky  nezměkly a nebyly blátivé.