Jablečné řezy s pudinkem

Snadný chutný dezert s jablky a pudinkem, skvělý na pohoštění příchozí návštěvy.

Podzim je, mimo jiné, období sklizně, a tak jsem najednou měla hromadu nasbíraných jablek a přemýšlela jsem, co s nimi. Byla sobota a já za pár hodin očekávala návštěvu. Samozřejmě jsem jako vždy zapomněla připravit nějaké to pohoštění, tak jsem musela něco připravit na poslední chvíli. Do karet mi nahrála právě nasbíraná jablka. Jenže co s nimi? Nechtěla jsem připravit nějakou klasiku, jako je hraběnka, nebo štrůdl, jsou to sice skvělé recepty, ale řekněme si na rovinu, tohle zvládne upéct snad každý. Po několika minutovém zírání do ledničky jsem postřehla, že tam mám z předchozího dne hotový pudink. Tak proč nevyužít tuto surovinu na náš dezert? Výborně, zaradovala jsem se, to už mám dvě suroviny do mého dezertu. Z toho už se dá něco vytvořit. Přidáme nějaké základní suroviny – cukr, mouku, vejce, nějaký ten tuk, nahoru by se hodil třeba sníh z bílků… trochu zaexperimentujeme a skvělý dezert je na světě. No a vypadá to dokonce i docela dobře. Nakrájíme, dáme na stůl a zbytek už je na hostech. K mému příjemnému překvapení řezy všem chutnaly, dokonce si řekli i o recept. Řezy na první pohled vypadají jako obyčejná buchta se sněhem, ale kombinací pudinku s jablky se vytvoří originální chuť, která vás překvapí už při prvním ukousnutí. Navíc je dezert křehký, vláčný a přímo se rozplývá na jazyku.

x_MG_2874

Čas: 40 minut    Množství: 1 plech            Náročnost: snadné

Těsto:

  • 150g cukru krystal
  • 300g hladké mouky
  • 150g tuku
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 800g jablek
  • 100g hotového vanilkového pudinku
  • Skořice

Sníh:

  • 4 bílky
  • 2 lžíce práškového cukru
  • plátky mandlí na ozdobu

Postup:

  1. Dopředu si připravíme vanilkový puding podle návodu a necháme ho vychladnout.
  2. Smícháme mouku, cukr, tuk a vejce, vypracujeme hladké těsto a necháme odpočinout. Předehřejeme si troubu na 180°C
  3. Jablka si oloupeme a nastrouháme, smícháme s pudinkem a skořicí. Pokud máme jablka kyselejší, můžeme přidat trochu cukru.
  4. Na plech vyložený pečícím papírem si rovnoměrně rozložíme těsto a na něj dáme jablečnou směs. Pečeme 20 minut.
  5. Mezitím, co se peče těsto, si vyšleháme sníh z bílků, přidáme cukr a znovu šleháme. Přidáme na upečený řez, posypeme pár plátky mandlí na ozdobu a pečeme dalších 5 minut. Na sněhu se vytvoří skvělá krusta. Necháme vychládnout, nakrájíme a podáváme.

x_MG_2835

x_MG_2840

x_MG_2844

x_MG_2883