Hovězí vývar z kostí

Hovězí vývar z kostí je starý, ale dobrý a osvědčený recept, který si zamilujete. Ať už se rozhodnete udělat si výtečnou polévku nebo jej dát zamrazit a využít někdy v budoucnu. Domácí vývar využijete na mnoho dalších receptů a je rozhodně zdravější i chuťově lepší než ho pak vyrábět honem z bujónu. Hovězí vývar z kostí je mírně nažloutlý, ale čirý. Krásně voní i chutná a hlavní výhodou je, že není mastný.

Potřebné ingredience

  • 2l vody
  • Celé kuličky pepře
  • Řídké hovězí kosti cca 0.8 Kg
  • Dvě cibule
  • Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • Sůl

Postup přípravy

Omyté a rozsekané kosti dáme do většího hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Jakmile voda vaří, snížíme příkon tepla a mírně osolíme, přidáme kuličky pepře (kdo jak má rád) cca 5 kuliček pepře a cibuli (když jí vložíte umytou i se slupkou, bude mít vývar krásnou zlatou barvu). Po dvou hodinách vaření přidáme do vývaru umytou, nakrájenou zeleninu a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme přes sítko a máme hotovo.

Náš tip

Záleží, zda chceme podávat i jako polévku či pouze uchovat čistý vývar. Pokud jako polévku, odeberte trochu vývaru do menšího kastrůlku, přiveďte k varu a zadělejte na polévkové noky. Vejce, sůl, dětskou krupici a bylinky (pažitka, bazalka, kadeřavá petrželka apod.) smíchejte a malou kávovou lžíci vkládejte do vřelého vývaru knedlíčky. Na talíř rozdělte zeleninu, nalijte vývar s knedlíčky a můžete si pochutnat. Případně lze udělat i játrové knedlíčky. To už záleží čistě na vás. Zelenina z vývaru se dá následně použít také do rizota, pomazánky nebo zeleninových karbanátků.