Gulab Jamun

Gulab jamun, to jsou kuličky připomínající malé koblížky, které ale překvapí svou velmi sladkou chutí.

Tyto sladké kuličky jsou oblíbené v indické kuchyni. Pocházejí z oblasti jižní Asie, kde jsou také oblíbeným dezertem. Poprvé byly připraveny v středověké Indii ze smaženého těsta, které do Indie přivezli Peršané. Název je odvozen z gol (květina) a ab (voda), což odkazuje na růžovou vodu, ve které se tradičně namáčí. Můžete je často vidět na hinduistických nebo muslimských festivalech, svatbách a dalších společenských akcích, oblíbené jsou také u vegetariánů po celém světě.

Právě u vegetariánky jsem objevila tento recept. Bylo to právě v jednom dílu Prostřeno, kde mladá slečna vařila vegetariánské menu, paradoxně se setkala s poměrně velkou kritikou, to si ale odůvodňuji tím, že ostatní účastníci odmítali přijmout cokoliv nového. Mě tento recept ale velmi zaujal, a tak jsem ho vyzkoušela. Podle vzhledu a smažení jsem čekala, že chuť bude podobná smaženým koblížkům, k mému překvapení byla chuť i konzistence kuliček úplně jiná, vůbec ne smažená jako u koblih, ale spíše vláčná a hodně sladká. Gulab jamun mi chutnaly, i když se dají jíst jen v menším množství, což je na jednu stranu docela dobře.

Těsto na kuličky má základ ze sušeného mléka. Z těsta se vytvoří kuličky, které se fritují v oleji a poté se ponoří do cukrového sirupu, kuličky do sebe nasáknou sirup a to má za následek jejich velmi sladkou chuť. I když se vám může zdát, že kuličky nebudou moc sladké kvůli absenci cukru v těstě, výsledek bude právě naopak až hodně sladký. Proto je tento dezert ideální pro všechny milovníky sladkých jídel.

x_MG_2833

Čas: 30 minut + 1 hod    Množství: 24 kuliček      Náročnost: střední

Cukrový sirup

  • 2 hrnky cukru krystal
  • 1,5 hrnku vody
  • 2 lžičky kardamomu

Kuličky

  • 1 hrnek sušeného mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 5 lžic mléka
  • ½ lžičky jedlé sody
  • olej na smažení

Postup:

  1. Připravíme si střední hrnec, do kterého dáme vodu, cukr, kardamom a přivedeme k varu. Lehce promícháváme a vaříme 10-15 minut, dokud sirup nezhoustne. Vypneme plotnu a hrnec přikryjeme pokličkou.
  2. Smícháme sušené mléko, mouku a sodu. Postupně přidáváme máslo a mléko, důkladně propracujeme. Těsto by mělo být pevné a suché, pokud se drolí, přidáme lžíci mléka a opět propracujeme. Z těsta tvoříme kuličky velikosti kroket, při smažení se jejich objem zdvojnásobí.
  3. Rozpálíme si olej ve vysoké pánvi nebo ve fritéze. Oleje musí být dostatek, aby byly kuličky ponořené. Po vložení do oleje kuličky klesnou ke dnu, je nutné je ihned opatrně podebrat naběračkou, poté kuličky vystoupají na hladinu. Při smažení kuličky lehce otáčíme, aby byly rovnoměrně osmažené do zlatova. Olej nesmí být moc rozpálený, jinak se kuličky nespálily a uvnitř nezůstaly syrové. Pokud se kuličky rozpadají, máte je moc velké a je třeba je rozpůlit na dvě menší. Dozlatova osmažené kuličky přendáme na cedník a necháme odkapat.
  4. Kuličky ponoříme do cukrového sirupu, který by měl být ještě teplý, ale ne vařící. Kuličky necháme ponořené v sirupu 1-2 hodiny, aby se do nich sirup nasákl.

Gulab jamun podáváme v misce po cca. 4 kuličkách, zalité cukrovým sirupem.

x_MG_2813

x_MG_2814x_MG_2817

x_MG_2829

Diskuze je uzavřena.