Guacamole z avokáda

Skvělé a chutné jídlo, výborné jako hlavní chod i jako svačinka k televizi.

Guacamole je avokádový pokrm, který vynalezli již dávní Aztékové. Slovo guacamole pochází z ahuacamolli z jazyka nahuatl, což v překladu znamená „avokádová salsa“. Používá se jako pomazánka a jako přísada k dalším jídlům. Dnes je populární součástí kuchyně nejen v Mexiku a v USA, ale i v dalších zemích světa. Guacamole má v samotném Mexiku různé regionální podoby. Tradiční příprava spočívá v rozmačkání dužniny avokáda v hmoždíři a přidání mořské soli, rajčat, citrónové šťávy a čili. Recepty na guacamole často zahrnují také cibuli, česnek, pepř, jogurt, smetanu, majonézu, koriandr či bazalku.

Guacamole je velmi snadné a rychlé na přípravu. Základ tvoří avokádo, to se rozkrojí na poloviny a odstraní se velká středová pecka, nejsnadněji zaseknutím nože. Avokádo lze oloupat poměrně snadno, čím zralejší, tím snadněji se loupe. Dužinu můžeme jednoduše vytlačit, pokud to nejde snadno, můžeme ji od slupky oddělit pomocí lžíce. Avokádo je velmi měkké a snadno se dá rozmačkat pomocí vidličky. Dále do guacamole patří rajčata, můžeme použít pouze protlak, nebo čerstvá rajčata, jejichž kousky pak v guacamole krásně vyniknou. Dále potřebujeme cibuli a česnek, ty je lepší rozmixovat, jejich chuť se tak krásně vmísí do guacamole. Nakonec přidáme koření, koriandr je lepší si namlít čerstvě. Ke guacamole neodmyslitelně patří tortillové chipsy ve tvaru trojúhelníčků. Ty můžeme buď koupit hotové, ale lepší jsou připravené čerstvě z tortillových placek. Placky jsou lepší menšího průměru, rozkrojíme je na osminky, jako bychom krájeli pizzu a pak je krátce osmahneme dozlatova. Podáváme ideálně, ještě když jsou tortilly teplé, ale je to výborné i za studena.

x_MG_5111

Čas: 20 minut         Množství: 2 porce           Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 1 avokádo
  • 2 cherry rajčata
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • 1 lžíce salsy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 tortillové placky
  • olej na smažení

Postup:

  1. Avokádo rozkrojíme, odstraníme pecku, oloupeme a dáme do misky.
  2. Česnek a cibuli oloupeme a rozmixujeme nebo rozmačkáme, přidáme do misky k avokádu.
  3. Rajčata nakrájíme na malé kousky a přidáme do misky.
  4. Přidáme sůl, koriandr, kajenský pepř, salsu a olivový olej.
  5. Vše důkladně rozmačkáme a rozmícháme.
  6. Tortillové placky nakrájíme na 8 trojúhelníčků.
  7. Na pánvi si rozehřejeme olej a krátce zprudka osmahneme placky.

Guacamole podáváme v misce obložené tortillovými chipsy.

x_MG_5100x_MG_5101 x_MG_5110