Domácí jogurt

Jogurt je skvělá zdravá svačinka, navíc se dá snadno připravit i doma, a tak můžete mít zásobu na celý týden.

Jogurt je mléčný výrobek, který vzniká činností speciálních bakteriálních kultur, které způsobí kyselé kvašení laktózy na kyselinu mléčnou. Přesné složení bakteriálních kultur je typické pro daný výrobek, nejčastěji se však využívají bakterie rodu Streptococcus salivarius a Lactobacillus bulgaricus. Jogurty mají příznivý vliv na naše zažívání, pomáhají udržet správnou mikroflóru v našich střevech, proto je vhodný zvláště po nemocech nebo po podání antibiotik. Stejně jako mléko je skvělý zdroj vápníku pro zpevnění našich kostí. Jogurty mají poměrně vysoký obsah bílkovin, které jsou navíc kvalitní obsahem aminokyselin. Je dobře snášen i osobami s nesnášenlivostí laktózy, protože se většina laktózy díky bakteriím rozloží. Má také dobré dietetické účinky.

Bude to znít trochu podivně, ale na domácí jogurt budete potřebovat jogurt. To je proto, že aby vznikl jogurt, potřebujeme speciální mlékárenské kultury, ty se sice dají koupit, ale jednodušší je si koupit jogurt, který najdete v každém obchodě. Z jednoho takového 150ml jogurtu získáte ve výsledku asi 1 litr jogurtu. Další důležitou surovinou je mléko. Ideální je mléko čerstvé, ne to „čerstvé“ krabicové, ale syrové mléko, které se dá koupit v mlékomatech. Takové mléko obsahuje asi 3,6% mléka. Pokud toto mléko nemáte k dispozici, použijte alespoň plnotučné mléko. Mléko si dáme do hrnce a budeme ho zahřívat, k tomu budeme potřebovat teploměr, který vydrží teplotu alespoň do 100°C. Mléko za občasného promíchání zahřejeme asi na 70°C, to děláme proto, abychom se zbavili případných nežádoucích mikroorganismů. Poté necháme mléko zchladnout, mezitím si připravíme čisté sklenice s víčky. Troubu si předehřejeme na přibližně 42°C, toto je kritický bod, protože málokterá trouba má stupnici pod 50°C, proto je lepší dát do trouby teploměr a teplotu hlídat, nesmí totiž překročit 45°C, to by zničilo kulturu a žádný jogurt by nevznikl. Když bude mít mléko asi 55°C, zamícháme do něj sušené mléko (na zahuštění) a smetanu (pro smetanovou chuť, ale není nutná), důkladně promícháme a čekáme, dokud teplota neklesne pod 45°C, poté přidáme jogurt a tentokrát opravdu důkladně promícháme a poté rozlijeme do sklenic. Sklenice zavřeme a dáme do trouby, kde je necháme 3 – 4 hodiny uzrát. Po tuto dobu se sklenicemi nehýbeme, jogurty potřebují klid na zrání a také teplotu okolo 42°C, nesmí však překročit 45°C. Pokud se nám to vydaří, jogurty krásně ztuhnou a můžeme je hned jíst, lepší je však nechat je přes noc v lednici, poté budou ještě lepší. 🙂

x_MG_4973

Čas: 15 minut + 3h        Množství: 5 jogurtů            Náročnost: střední

Potřebujeme:

  • ½ litru plnotučného nebo čerstvého mléka (z mlékomatu)
  • 150ml bílého jogurtu
  • 150ml smetany 33%
  • 1 a půl lžíce sušeného mléka
  • 5 zavařovacích sklenic (objem 200ml)

Postup:

  1. Mléko si ve vodní lázni ohřejeme na teplotu okolo 70°C.
  2. Mléko odebereme z lázně, vmícháme sušené mléko a necháme vychladnout na 44-45°C.
  3. Jogurt rozmícháme se smetanou, případně s trochou mléka tak, aby ve směsi nebyly žádné hrudky.
  4. Jakmile klesne teplota mléka pod 45°C, ihned přidáme jogurtovou směs a důkladně promícháme.
  5. Tekutou směs rozlijeme do sklenic a pevně zavřeme.
  6. Sklenice dáme na teplé místo, ideálně do trouby, teplota však nesmí stoupnout nad 45°C. Se sklenicemi nehýbeme, necháme je uzrát po dobu 3 hodin.
  7. Po 6 hodinách by měl být jogurt krásně tuhý. Necháme ho ještě do druhého dne v lednici uzrát.

Jogurt je nejlepší na druhý den, můžeme si ho ochutit marmeládou, ovocem, či kousky čokolády. Uchováváme v lednici a spotřebujeme do tří dnů od uzrání.

x_MG_4940 x_MG_4942 x_MG_4943

x_MG_4960

Diskuze je uzavřena.