Crème caramel

Milujete sladké a obzvlášť karamel? Tak tento dezert je pro vás ideální. Kombinace jemného krémového korpusu z kondenzovaného mléka se sladkým karamelem na povrchu dává vzniknout dezertu, který je ideální tečkou po výborné večeři.

Crème caramel nebo také Flan je španělský dezert oblíbený po celém světě, obzvlášť v Mexiku a ve Španělsku. Je to dezert krémového typu tvořený z vajec a kondenzovaného mléka. Navrch je zalitý karamelem, který po stranách stéká na talíř. Obdobou tohoto dezertu je crème brûlée, pro který je charakteristické flambování karamelu a podávání přímo v zapékací misce.

Příprava crème caramel je poměrně jednoduchá, ale je třeba trochu šikovnosti, aby se dezert povedl. Je to jeden z „převrácených“ dezertů, to znamená, že se po upečení musí celý obrátit vzhůru nohama. Z toho vyplývá, že si nejprve připravíme karamel, to je samo o sobě jednoduché, pouze rozpustíme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Jenže to není jen tak jednoduché, je potřeba přesně vychytat čas, kdy je karamel hotový, jinak se spálí a můžete ho vyhodit. Samotný korpus je jednoduchý, je to vlastně směs vajec a kondenzovaného mléka. Crème caramel můžeme péct celý, nebo ho rozdělit do menších formiček a poté podávat vcelku. Když crème caramel obrátíme, měl by z formy snadno vypadnout, zároveň by měl karamel zůstat tekutý a lehce téct po stranách korpusu. Trocha karamelu může zůstat připečená na dně formy, to však nevadí. Korpus je velmi jemný, může připomínat pudink nebo želé. Nevzhledné okraje můžeme snadno oříznout, pudink pak podávat buď nakrájený na trojúhelníčky, nebo vcelku.

Čas: 80 minut         Množství: 8 porcí            Náročnost: střední

Potřebujeme:

  • 1 hrnek cukru krystal
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • 1 lžíce vanilkové esence
  • 3 vejce

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 175°C. Do trouby dáme zapékací skleněnou mísu o průměru 23 cm.
  2. Na pánvi pomalu rozehříváme cukr na středním stupni, dokud nezačne karamelizovat. Cukr necháme pomalu rozpustit, nenechávejte cukr na plotýnce moc dlouho, karamel se snadno spálí.
  3. Když bude všechen cukr rozpuštěný na karamel, vyndáme mísu z trouby a nalijeme do ní karamel. Pokud se vám nepovede karamel rovnoměrně rozetřít, ještě než ztuhne (tuhne opravdu rychle), můžete mísu s karamelem dát na chvíli do trouby a nechat karamel rozpustit.
  4. Do velké mísy rozklepneme vejce a krátce prošleháme, přidáme obě mléka a vanilkovou esenci, opět chvíli prošleháme.
  5. Směs nalijeme do mísy s karamelem a mísu přikryjeme alobalem. Pečeme v troubě asi 60 minut, dokud směs neztuhne.
  6. Necháme vychladnout a poté rychle ale opatrně převrátíme na talíř nebo tác. Karamel by měl zůstat tekutý a roztéct se po dezertu pudinkové konzistence.

Podávat můžeme ihned v celku, nebo podávat po kouskách ve tvaru kruhové výseče. Talíř můžeme dozdobit přebytečným karamelem.

x_MG_4253

x_MG_4256

x_MG_4267

x_MG_4268

x_MG_4278