Banánovo-karamelový nepečený dezert

Na tomto dezertu si zaručeně pochutnáte. Je sladký, jemný a rozplývá se na jazyku, navíc ho budete mít připravený mrknutím oka.

Banán je úžasné ovoce se spoustou skvělých účinků. Hlavní složky banánu jsou tři přírodní cukry – cukróza, fruktóza a glukóza v kombinaci s vlákninou, proto je vhodný jako zdroj okamžité energie pro celý den. Výzkum potvrdil, že pouhé dva banány poskytují dostačující dávku energie potřebnou na vydání 90-minutového cvičení. Není divu, že banán je ovoce číslo jedna u všech světových atletů. Díky banánům se také proslavila americká vitariánka s přezdívkou Freebee, která propaguje banánovou dietu. Banány obsahují protein tryptofan a vitamín B6, které zlepšují náladu a pomáhají při stresu či depresích. Banány obsahují poměrně vysoké množství železa, takže jsou vhodnou prevencí anémie. Obsahuje také velké množství potasia, čímž pomáhá snižovat krevní tlak. Banán tiší žaludek a tak pomáhá při trávících obtížích nebo při kocovině. Také pomáhá při léčbě žaludečních vředů. Banán je tzv. chladící ovoce, reguluje tělesnou teplotu, proto je skvělý při vedrech nebo horečkách. Banán může snížit riziko infarktu až o 40%. Banán je prostě skvělý. Jezte banány!

Tento dezert vznikl opět experimentem s jídlem, co se doma našlo. V receptu je použit karamel. Kde ho vezmete? Buď máte hotovou karamelovou polevu v tubě či podobný výrobek, nebo si ho připravíte sami. Je to jednoduché, ale chce to trochu šikovnosti. Stačí v hrnci rozehřívat hrnek krystalového cukru spolu s vodou a trochou másla, dokud hmota nezkrystalizuje na hladký karamel. Nesmíme však ohřívat moc dlouho, jinak se karamel spálí a je k ničemu. Pokud se vám vytvoří v karamelu hrudky, jednoduše karamel přeceďte a hrudky vyhoďte nebo snězte. Výsledný karamel by měl i po vychladnutí zůstat krásně tekutý. Smícháme ho s banánem, máslem a mlékem a vytvoříme si krém. A abychom tam měli také nějaký korpus, rozmixujeme spolu nějaké suché potraviny, jako jsou piškoty, sušenky, ořechy, semínka, ovesné vločky a podobně. Směs je lepší smíchat s trochou medu, aby nebyla příliš prašná. Teď už jen vytvoříme dezert vrstvením korpusu a krému, a aby to nějak vypadalo, navrch dozdobíme šlehačkou (ideálně ušlehanou, ne sprejovou), trochou ořechů a karamelu a dezert pro sebe či návštěvu máme hotovo. Bez pečení, bez mouky a se skvělým banánem.

x_MG_4590

Čas: 20 minut         Množství: 3 porce            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 1 banán
  • 100ml karamelu
  • 50g másla
  • 100ml mléka
  • 50g piškotů
  • 20g ořechů
  • 1 hrst semínek
  • 20g strouhaného kokosu
  • 1 lžíce medu
  • šlehačka na dozdobení

Postup:

  1. Nejprve si připravíme krém. Banán rozmačkáme a smícháme s karamelem, mlékem a změklým máslem. Směs můžeme lehce prošlehat.
  2. V mixéru rozmixujeme ořechy, piškoty, semínka a kokos na sypkou směs.
  3. K sypké směsi přidáme lžíci medu a důkladně promícháme.
  4. Připravíme si sklenice nebo misky a plníme je střídavě sypkou směsí a krémem.
  5. Navrch dáme šlehačku, můžeme posypat trochou ořechů nebo pokapat karamelem.

Dezert můžeme podávat ihned nebo za studena po vychlazení v lednici.

x_MG_4587

x_MG_4585

x_MG_4586

x_MG_4588