Indický čaj CHAI
Výborný kořeněný čaj zvaný chai je skvělý způsob zahřátí při chladném ránu.
Nepleťte si chai s chia semínkami, protože nemají nic společného. Kořeněný čaj chai pochází z jižní Asie. Mezi největší konzumenty dnes patří Indie a Srí Lanka. Právě z těchto končin pochází označení Chai. V překladu to ne překvapivě znamená čaj. V Evropě bylo k čaji přidáno ještě anglické slovo Tea označující taktéž čaj. V doslovném překladu bychom tedy kořeněný indický čaj mohli přeložit jako Čaj čaj. Základem tohoto lahodného nápoje je černý čaj, který je míchán s v různých kombinacích s kořením, čajový nálev je pak dochucen mlékem a cukrem nebo medem. Základními ingrediencemi je zpravidla skořice, kardamon, hřebíček, pepř a zázvor. Chai se vždy konzumuje teplý a slazený, aby se plně rozvinula chuť koření. Moderní doba a marketing firem se samozřejmě z popularity Chai Tea snaží vyždímat maximum, a tak se už bez větších problémů setkáte se zmrzlinou s příchutí Chai, mléčnými koktejly, čokoládou, nebo instantními kapslemi do populárních kávovarů. Čaj obecně je zdraví prospěšný, a to zejména z důvodu obsahu antioxidantů. Ty jsou jednou z prevencí v boji proti rakovině. Jelikož součástí směsi je černý čaj, má Chai vyšší obsah kofeinu ve srovnání s ostatními čaji, nikdy však nedosáhne obsahu kofeinu kávy. Bylinky a koření obsažené v různých směsích Chai Tea mají obecně pozitivní vliv na imunitní systém člověka. Spojení polyfenolů obsažených v černém čaji a vlastností čajového koření má bezesporu pozitivní vliv na tělo i duši.
Příprava tohoto čaje je trochu netypická, čaj se vaří spolu s kořením, aby se do vody uvolnila všechna chuť. Nejprve si připravíme koření. Budeme potřebovat skořici, mletý zázvor (nebo čerstvý zázvor nakrájený na kousky), nové koření, fenykl, muškátový oříšek, hřebíček, sůl, kardamom a vanilkovou esenci (nebo ještě lépe vanilkový lusk). Koření máme buď v celku, nebo čerstvě namleté. Předem mleté koření není vhodně, protože už nemá tolik chuti a aroma jako koření, které je vcelku. Dále si připravíme 2 sáčky černého čaje bez příchuti. Pokud nemáte černý čaj, můžete použít i zelený čaj. Do malého hrnku dáme vodu a přivedeme ji k varu. Pro urychlení můžeme vodu předvařit v rychlovarné konvici. Do vroucí vody vmícháme koření a vložíme sáčky s čajem. Necháme povařit na mírném ohni, aby voda stále pobublávala. Po dvaceti minutách odstavíme a scedíme do čisté nádoby. Čaj rozdělíme do dvou hrnků a přidáme horké mléko. Pokud nemáte rádi kombinaci čaje s mlékem, nemusíte ho použít. Čaj pijeme ihned teplý.
Čas: 30 minut Množství: 2 porce Náročnost: snadné
Potřebujeme:
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky mletého zázvoru
- 2 kuličky nového koření
- ¼ lžičky fenyklu
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 5 hřebíčků
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky kardamomu
- 1 lžička vanilkové esence
- 2 sáčky černého čaje
- 2 hrnky vody
- 120ml mléka
Postup:
- V misce smícháme všechno koření a vanilkovou esenci.
- V malém hrnci přivedeme vodu k varu, vmícháme koření a vložíme sáčky s čajem.
- Na mírném ohni necháme povařit asi 20 minut.
- Přecedíme a rozdělíme do dvou hrnků.
- Mléko ohřejeme nebo vyšleháme a přimícháme k čaji.
Čaj podáváme ihned ještě teplý.