Mrkvový dort bez mouky

Snadný a výborný dort, ve kterém byste ani nepoznali, že je v něm mrkev a není v něm vůbec žádná mouka či cukr.

Mrkev, to je výborná zelenina. Na co je mrkev dobrá? Prakticky na vše. Posiluje celý organismus, je prospěšná při léčbě nemocí srdce, je močopudná, pomáhá při zácpě i při průjmu. Je prospěšná pro střevní mikroflóru, proto je dobré ji jíst při užívání antibiotik. Pomáhá při neplodnosti, léčbě jater a zlepšuje zrak. Obsahuje poměrně velké množství vápníku, dále také draslík, fluor, fosfor a další prvky, také téměř všechny vitamíny rozpustné v tucích i ve vodě. Obsahuje látky, které na sebe vážou těžké kovy a odvádí je ven z těla. Zlepšuje imunitu, je skvělá při běžných nemocech, jako je chřipka či rýma. Je dobrá na žlučník, játra, ledviny i celý zažívací trakt. Obklady z mrkve jsou také skvělé při hemoroidech. Mrkev je skvělé použít při detoxikaci či očistné dietě ale i při každodenním vaření do sladkých i slaných jídel, do studené i teplé kuchyně.

Ještě než začneme péct dort, zapneme si troubu a připravíme si formu střední velikosti, kterou vyložíme pečícím papírem. Formu lze nahradit i zapékací mísou. Připravíme si mrkev, kterou oloupeme a nastrouháme najemno. Dále si připravíme směs ořechů, semínek a kokosu, kterou použijeme jako náhradu mouky. Směs rozmixujeme a vznikne nám tak jemný prášek. Máslo necháme změknout a poté ho vyšleháme spolu s vejcem do pěny. Postupně přimícháváme aroma, nastrouhanou mrkev, skořici, kypřící prášek a směs ořechů, průběžně promícháváme ručně metlou nebo vařečkou. Mrkev je dostatečně sladká, takže není třeba přidávat žádný cukr. Těsto vlijeme do formy, urovnáme a dáme péct. Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnout. Nakonec si připravíme smetanový krém. Vyšleháme spolu tvaroh a mascarpone a nakonec zašleháme studenou smetanu ke šlehání. Můžeme přidat trochu vanilkového aroma. Vrchní část korpusu potřeme krémem a dáme vychladit do lednice. Povrch můžeme lehce posypat mletými ořechy či skořicí. Hodí se i k utišení hladu. Pokud se zaměřujete na hraní online kasin, je to perfektní volba. Na platformě Slotogate můžete hrát a používat různé způsoby vkladu, včetně paypal casino 

Energetická hodnota na 1 kus:

900kJ      6g bílkovin             18g tuků                 6g sacharidů          4g vlákniny

x_MG_6184

Čas: 40 minut        Množství: 8 porcí    Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 2 vejce
  • 70g másla
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 300g mrkve
  • ¼ hrnku lískových ořechů
  • ¼ hrnku vlašských ořechů
  • ¼ hrnku lněných semínek
  • ¼ hrnku mletého kokosu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 80g mascarpone
  • 80g plnotučného tvarohu
  • 200g smetany ke šlehání

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 160°C, připravíme si formu, kterou vyložíme pečícím papírem.
  2. Mrkev oloupeme a nastrouháme.
  3. Do hrnku si odměříme ořechy, semínka a kokos, vše pak rozemeleme na jemný prášek.
  4. Vyšleháme vejce se změklým máslem, postupně zamícháváme aroma, mrkev, skořici, kypřící prášek a ořechový prášek.
  5. Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 30 minut.
  6. V míse vyšleháme mascarpone s tvarohem a nakonec zašleháme studenou smetanu.
  7. Krém necháme chvíli vychladit v lednici, poté potřeme na vychladlý korpus.

Dort nakrájíme na 8 kousků, podávat můžeme ihned.

x_MG_6180 x_MG_6181 x_MG_6182 x_MG_6183 x_MG_6184