Jednoduchá RAW zmrzlina

Výborná ovocná zmrzlina, na kterou vám bude stačit pouze pár surovin, je jednoduchá na přípravu a navíc ji můžete jíst hned.

Nevíte co je to RAW? Raw v angličtině znamená syrový a to je celá podstata této stravy. Raw food je strava tvořená pouze ze syrových rostlinných jídel, někdy se označuje taky jako vitariánství nebo živá strava. Tito lidé však nejí žádná živá zvířata, právě naopak, jí pouze rostlinou tepelně neupravenou stravu. Proč? Rostliny obsahují spoustu vitamínů a enzymů, které se však při teplotě nad 44°C ničí. Navíc takové průmyslově vyrobené jídlo jako je třeba čokoláda obsahuje spoustu konzervantů, stabilizátorů a dalších věcí, které našemu tělu příliš neprospívají. Přírodní suroviny naopak obsahují samé prospěšné látky. Dali byste vašemu domácímu mazlíčku čokoládu nebo brambůrky? Ne. Psi mají trávení velmi podobné tomu našemu, a přesto by jim takové jídlo způsobilo problémy se zažíváním. Důvod je jasný, toto jídlo pro něj není přirozené. A je snad přirozené pro lidi?

Základ pro naši zmrzlinu bude banán. Ten nahradí smetanu. Říkáte si, jak může takový banán nahradit zmrzlinu? Jednoduše. Banán nakrájíme na kousky a necháme je zmrazit, poté je dáme do mixéru a mixujeme asi 5 minut. Nejdřív to bude docela hrudkovité, ale nakonec z toho vznikne krásný jemný krém. Zmrzlinu můžeme mít buď jen tak banánovou, nebo ji použijeme jako základ pro další příchutě. Pro jahodovou zmrzlinu rozmixujeme banány s jahodami, pro jinou ovocnou zmrzlinu ji jednoduše rozmixujeme s jiným ovocem, které vždy nakrájíme na kousky a zmrazíme. Malé ovoce, jako jsou maliny či borůvky, samozřejmě krájet nemusíme. Z třešní odstraníme nejprve pecky. Zmrzliny z citrusů by měly být spíše vodové, proto banán nepřidáváme, to stejné platí u vodnatého ovoce jako je meloun. Pro čokoládovou zmrzlinu přidáme k banánovému základu kakao a kokosový tuk. Pro vanilkovou zmrzlinu jednoduše přidáme vanilkové aroma, ještě lepší je použít přímo vanilkové lusky. Skvělou náhražkou klasické smetany je kokosová smetana, která má skvělou chuť i konzistenci. Připravit zmrzlinu je opravdu jednoduché. Stačí trochu experimentovat a připravíte i svou oblíbenou příchuť. Rychle, zdravě a navíc levně.

x_MG_5513

Čas: 10 minut        Množství: 4 porce   Náročnost: snadné

Banánovo-vanilková zmrzlina

Potřebujeme:

  • 1 banán
  • 1 lžička vanilkového aroma

Postup:

  1. Banán oloupeme, nakrájíme na kolečka a zmrazíme.
  2. Zmražený banán dáme do mixéru, přidáme aroma a mixujeme, dokud se nevytvoří krém.

x_MG_5471

Jahodová zmrzlina

Potřebujeme:

  • 1 banán
  • 1 hrnek jahod

Postup:

  1. Banán oloupeme, nakrájíme na kolečka a společně s jahodami zmrazíme.
  2. Zmražený banán a jahody dáme do mixéru a mixujeme, dokud se nevytvoří krém.

x_MG_5472

x_MG_5473

Čokoládová zmrzlina

Potřebujeme:

  • 1 banán
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce kokosového tuku

Postup:

  1. Opět banán nakrájíme a zmrazíme.
  2. Zmražený banán spolu s ostatními surovinami dáme do mixéru a mixujeme do hladkého krému.

Zmrzlinu můžeme podávat ihned, nebo ji uchováme v mrazničce.

x_MG_5498

x_MG_5499

x_MG_5500

x_MG_5511