Sójové kostky v pikantní omáčce

Tento jednoduchý recept na výborné mexicko-indické jídlo je vhodný i pro vegany a vegetariány.

Pokud nevíte co je to sója, jedná se o luštěninu z čeledi bobovitých rostlin, to znamená, že je bohatá na dusíkaté látky, tedy na bílkoviny, které jsou navíc ve vhodném složení. Sója je rostlina s širokým využitím, používá se hlavně jako náhražka živočišné bílkoviny pro hospodářská i domácí zvířata, v potravinářství se z ní vyrábí tofu, sójové mléko, sójový olej, tempeh a spousta dalšího. Sója ale není zas tak dokonalá. Obsahuje některé antinutriční látky, proto by se neměla jíst ve větším množství. Občasná konzumace však není problém. Také bych chtěla upozornit, abyste se vyhnuli geneticky modifikované sóji a hledali produkty s označením „výrobek neobsahuje GMO“.

Co je to vlastně sójové maso? Není to maso v pravém slova smyslu, je to dehydratovaný texturovaný sójový protein světle hnědé barvy. Vyrábí se v podobě granulí nebo se lisuje do kostek, nudliček či plátků. K dispozici jsou buď výrobky bez jakéhokoliv ochucení, nebo existuje celá řada již ochucených sójových výrobků, které stačí nechat nabobtnat pouze v horké vodě. Sójové maso je potravina vhodná do všech jídelníčků racionální výživy. Má vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuku, jeho energetická hodnota je poměrně malá, obsahuje vitaminy B, A, E a z minerálních látek vápník, fosfor a železo. Má velký obsah vlákniny. Neobsahuje lepek, je proto vhodné i pro bezlepkovou dietu.

Nejprve si uvaříme sójové kostky ve slané vodě. Pro lepší chuť můžeme přidat bylinky či koření. Po uvaření je důležité z kostek vymačkat co nejvíce vody, aby nebyly příliš vodnaté. Dále si připravíme omáčku, to není nijak složité, prostě vše smícháme dohromady. V receptu je použit Ajvar, což je vlastně protlak z paprik používaný hlavně v indické kuchyni, není nutné ho použít, můžeme ho nahradit kečupem nebo chilli omáčkou.

Fazolky a cizrnu je nutné nejprve nechat naklíčit, protože nenaklíčené syrové mají antinutriční látky a mohou být i jedovaté. Minimálně den předem je namočíme do trochy vody a čekáme, až vyklíčí. Nasají do sebe vodu, takže ji musíme průběžně doplňovat. Naklíčené fazolky a cizrna jsou šťavnaté a sladké, navíc jsou bohaté na vitamíny a enzymy.

x_MG_4907

Čas: 30 minut        Množství: 2 porce            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 100g sójových kostek
  • 3 rajčata
  • kousek zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 střední cibule
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce paprikové omáčky Ajvar
  • mleté chilli koření
  • mletá kurkuma
  • 1 hrst naklíčené cizrny
  • 1 hrst naklíčených fazolek

Postup:

  1. Sójové kostky uvaříme dle návodu, scedíme a důkladně vymačkáme vodu.
  2. Zázvor a česnek propasírujeme do větší misky, přidáme nakrájená rajčata a cibuli.
  3. Směs rozmixujeme ponorným mixérem.
  4. Dochutíme kečupem, ajvarem, chilli a kurkumou.
  5. Nakonec přimícháme naklíčenou cizrnu, fazolky a sójové kostky.

Podáváme ihned, ideálně s tortillovou plackou osmahlou do křupava na troše oleje.

x_MG_4902

x_MG_4903

x_MG_4904