Pistáciovo-mandlové makronky

Tyto výborné makronky si určitě hned každý zamiluje, obzvláště pak milovníci pistácií.

Makronky nejsou příliš náročné na přípravu, ale je třeba přesně dodržet postup, abychom dosáhli požadovaného výsledku. Někdy se však stane, že i když uděláme vše správně, stejně nejsou perfektní. Z toho si však nic nedělejte, to se stává i profesionálům. Nejdříve si připravíme těsto. Zde je velmi důležité, aby těsto bylo co nejjemnější. S mandlemi to je trochu komplikované, protože obsahují hodně tuku, proto je musíme důkladně promíchat s moukou a prosít. Mandle lze nahradit i pistáciemi, ty jsou ale dražší, proto jsem zvolila mandle. Druhou část těsta tvoří bílkový sníh, barvivo přidáme přímo do bílků, těsto pak  bude krásně zelené. Tyto dvě části nakonec velmi opatrně spojíme a tvoříme makronky. Velikost makronek je libovolná, ale obvykle se dělají ve velikosti piškotu. Když makronky pečeme, musíme je hlídat, toto těsto se peče poměrně rychle a může rychle ztmavnout. To bychom pak měli takové přičmoudlé makronky. Po upečení makronky otočíme naruby a necháme vychladnout.

Krém není složitý na přípravu, stačí si nejdřív rozpustit polevu s máslem, aby se vytvořila homogenní směs, tu pak necháme vychladnout. Nakonec vše vyšleháme v krásný krém. Nakonec krémem spojíme makronky.  Pokud máte makronky různě velké, seřaďte si je nejdříve do stejně velkých dvojic a poté až slepujte. Hotové makronky uchovávejte v chladnu, krém je při pokojové teplotě poměrně měkký.

x_MG_5169

Čas: 60 minut         Množství: 26 kusů            Náročnost: střední

Makronky:

  • 40g mletých mandlí
  • 30g pohankové mouky
  • 30g hladké mouky
  • 40g proteinu s příchutí pistácie
  • 120g cukru moučka
  • 3 bílky
  • 70g cukru krystal
  • zelené barvivo v prášku

Postup:

  1. Mandle si v mixéru rozmixujeme na co nejjemnější prášek, přidáme mouky, cukr a protein a ještě jednou promixujeme, aby se směs krásně promíchala.
  2. Směs si přesejeme přes síto do misky.
  3. Bílky chvíli šleháme, poté přidáme cukr krystal a barvivo, vyšleháme do hladké pěny.
  4. K bílkům přidáme směs mouky a stěrkou lehce promícháme asi 40 krát. Těsto by mělo být polotuhé a vláčné.
  5. Těsto naplníme do zdobícího sáčku s plochou zdobičkou a na plech s pečícím papírem tvoříme kulaté makronky.
  6. S plechem lehce zatřeseme, aby se z makronků dostaly vzduchové bublinky.
  7. Makronky dáme péct do předehřáté trouby na 150°C na 10 minut, dokud nebudou makronky ze všech stran suché. Dejte pozor, aby se nepřipálili.
  8. Plech vyndáme z trouby a makronky s pečícím papírem sesuneme z plechu. Makronky pak obrátíme vrškem dolů a necháme vychladnout.

x_MG_5150 x_MG_5152 x_MG_5153 x_MG_5154

Krém:

  • 35g tukové pistáciové polevy
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 180g másla
  • Mandlové aroma
  • Barvivo v prášku

Postup:

  1. Polevu, cukr, aroma, barvivo a polovinu másla dáme do misky, kterou dáme na vodní lázeň.
  2. Za lehkého míchání necháme směs rozpustit.
  3. Po rozpuštění odebereme z lázně a dáme asi na 15 minut do lednice, dokud směs neztuhne. Občas promícháme, aby směs zůstala homogenní.
  4. V míse si vyšleháme zbytek másla, po troškách přidáváme pistáciovou směs a vždy prošleháme. Pokud směs po vyšlehání není dostatečně krémová, přidáme více másla.
  5. Krémem slepujeme makronky pomocí lžiček nebo zdobícího sáčku.

Hotové makronky necháme chvíli vychladnout v lednici, poté můžeme ihned podávat.

x_MG_5155 x_MG_5156 x_MG_5161