Domácí langoše

Langoše se dají připravit snadno a jednoduše i u vás doma a nepotřebujete na ně žádné speciální vybavení.

Langoše jsou původně maďarské smažené placky z kynutého těsta. Recept se rozšířil na území bývalého Uherska do států, jako je Rumunsko, Ukrajina (Podkarpatsko) a Srbsko (především v okolí Subotice), na Slovensko (sever Uherska), a později také do českých zemí. Kromě domácí přípravy jsou langoše v těchto zemích také často dostupné jako sortiment malých provozoven rychlého občerstvení. V Česku jsou nejčastěji potřeny kečupem a česnekem a posypané strouhaným eidamem, případně s vynecháním některé z těchto ingrediencí. V Maďarsku jsou obvykle ve variantách se šunkou nebo lečem či potřené kysanou smetanou nebo s česnekem a sýrem. Slovo langoš pochází z maďarského výrazu láng, česky plamen, protože bylo zvykem, že se opékaly blízko plamenů. Původně se vyráběly z těsta na chléb a ve dnech, kdy se pekl chléb, se podávaly ke snídani.

Připravit langoše je jednoduché, základní kynuté těsto je podobné jako to na pizzu, případně lze tyto dvě těsta zaměňovat, ale do těsta na langoše je lepší přidat více mouky. Když necháváme těsto nakynout, ideální je ho dát ven na sluníčko. Pokud je ale zima nebo zataženo, tak nám těsto moc nenakyne. V tom případě ho lze dát k topení či na jiné teplé místo, ale já mám ověřenou lepší metodu – předehřeji si troubu na 50°C, pak ji vypnu a do vypnuté trouby dám těsto nakynout. V troubě se bude držet teplý vzduch a těsto nám krásně nakyne. Dále už je to jednoduché, langoše se smaží na pánvi a následně se dochutí vaší oblíbenou příchutí. Nejčastěji to však bývá kečup, česnek a sýr. Mně osobně chutnala také kombinace se sladkou kukuřicí.

x_MG_4188

Čas: 70 minut         Množství: 8 langošů            Náročnost: snadné

Potřebujeme:

  • 1 kostka droždí
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 vejce
  • 200g zakysané smetany
  • 200g vlažné vody
  • 1 lžíce oleje
  • 550g hladké mouky
  • kečup nebo protlak
  • 5 stroužků česneku
  • 100g tvrdého sýru
  • olej na smažení

Postup:

  1. Do velké mísy si navážíme mouku a rozdrobíme do ní droždí. Přidáme sůl, olej, vejce a zakysanou smetanu. Vodu si odměříme do kelímku od smetany a přidáme ji do mísy.
  2. Směs pomalu promícháme a vypracujeme těsto.
  3. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a dáme ji do tepla asi na 30 minut, aby těsto nakynulo.
  4. Na větší pánvičce si rozpálíme olej. Odebereme si větší hrst těsta a vytvarujeme kulatou placku velikosti použité pánve.
  5. Placku ihned dáme na rozpálenou pánev, smažíme do zlatova z obou stran.
  6. Česnek vymačkáme do misky a smícháme s kečupem, směsí potřeme langoš a posypeme nastrouhaným sýrem.

Langoše je vhodné podávat ihned ještě teplé. Těsto však můžeme uchovat v lednici do druhého dne a poté usmažit další čerstvé langoše.

x_MG_4153

x_MG_4184

x_MG_4185

x_MG_4191