Domácí větrníky

Slaďoučké domácí větrníčky chutnají přesně jako ty kupované, možná i líp.

Větrník je tradiční český zákusek, navazující na francouzský Chou à la crème, Profitterole, který byl znám už na dvoře Kateřiny Medicejské. Základem je odpalované těsto, z něhož se pomocí cukrářského sáčku vytvoří na plechu spirály, připomínající roztočený větrník (odtud název). Z nich vzniknou po upečení lehce zploštělé duté koule, které se rozkrojí a dá se do nich dvojí náplň; vespod je žloutkový krém s vanilkovým pudinkem, nahoře šlehačka, často ochucená karamelem nebo kávou. Horní polovina se nakonec ozdobí čokoládovou nebo fondánovou polevou. V cukrárnách podávané větrníky mají průměr okolo 15 cm, ale vyrábějí se i minivětrníčky na jedno dvě sousta, vhodné např. na rauty. Nevýhodou větrníku je vysoká kalorická hodnota a krátká trvanlivost.

Těsto je z tzv. pálené hmoty, jmenuje se tak proto, že se při přípravě míchá mouka s převařenou vodou. Příprava těsta je poměrně jednoduchá, vodu s olejem přivedeme k varu a poté zamícháme mouku. Po vychladnutí zašleháme vejce a tvoříme větrníky na plech vytřený trochou oleje. Pečeme nejprve při vysoké teplotě, poté snížíme a necháme dopéct. Někdy se mohou zespodu tvořit mističky, ty musíme zakrojit.

Dále si připravíme žloutkovou šlehačku. Nenechte se zmást názvem, žádné žloutky v ní  nejsou. Základem je vlastně pudink, ten připravíme buď klasicky z mléka, ale lepší je použít vodu a sušené mléko. Vychladlý pudink vyšleháme, zvlášť si vyšleháme šlehačku a poté do ní postupně zašleháváme pudink.

Druhý krém je karamelový, takže si nejprve musíme připravit karamel. Cukr si necháme v hrnci zkaramelizovat a poté za stálého míchání rychle vlijeme horkou smetanu, která bude trochu prskat a bublat, nenechte se však vyplašit a míchejte a míchejte, jinak smetana vybublá. Až se ustálí a spojí s karamelem, přecedíme ji a necháme vychladnout. Vyšleháme si zbylou smetanu a do ní pak zašleháváme karamelovou smetanu.

Když už máme hotové krémy, rozkrojíme si větrníky tak, aby spodní vrstva byla tenká, ale nebyly v ní žádné díry. Na spodní část vrstvíme nejprve žloutkový krém, poté karamelový. Zbývá už jen fondán. Aby měl fondán správnou barvu, musíme ho obarvit. Na to se používá tzv. kulér, je to vlastně zkaramelizovaný cukr s vodou. Podobně jako u karamelového krému si necháme zkaramelizovat cukr a poté přilijeme rychle trochu vody, ta sice nebude bublat, zato bude hodně prskat. Opět však musíme rychle míchat. Nakonec vodu přecedíme. Ve vodní lázni si rozpustíme fondán a přidáváme karamelovou vodu, dokud nebude mít fondán tu správnou barvu. Pokud bude fondán stále příliš tuhý, přimícháme trochu vody. Do fondánu namáčíme čepičky větrníků, kterými pak přikryjeme větrník. Hotové větrníky dáme do chladna ztuhnout, poté můžeme ihned podávat.

x_MG_5223

Čas: 80 minut        Množství: 20 větrníků      Náročnost: těžší

Potřebujeme:

Pálená hmota

  • 156g hladké mouky
  • 200g vajec
  • 64g rostlinného oleje
  • 1 špetka soli
  • 210ml vody

Žloutková šlehačka

  • 37g cukru krystal
  • 15g sušeného mléka
  • 22g vanilkového pudinku v prášku
  • 150ml vody
  • 205g smetany ke šlehání

Karamelový krém

  • 73g cukru krystal
  • 290ml smetany ke šlehání

Dohotovení

  • 200g fondánu
  • 20g cukru krystal
  • trocha vody

Postup:

Pálená hmota

  1. V menším hrnci přivedeme k varu vodu s olejem a solí. Mezitím si připravíme mouku.
  2. Až začne voda vařit, odstavíme z plotny a přimícháme mouku. Mícháme, dokud se nepřestane lepit.
  3. Těsto rozetřeme na pečící papír a necháme vychladnout.
  4. Po vychladnutí zašleháme do hmoty vejce.
  5. Připravíme si plech, který vymažeme trochou tuku. Troubu si rozehřejeme na 220°C.
  6. Těsto stříkáme trubičkou s kulatým průměrem do tvaru větrníků.
  7. Pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 180°C a dopékáme 30 minut.

x_MG_5196

x_MG_5199

x_MG_5205

Žloutková šlehačka

  1. V malé misce si rozmícháme pudink s trochou vody.
  2. V hrnci přivedeme k varu vodu, cukr a mléko. Přidáme pudink a mícháme, dokud hmota nezhoustne.
  3. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout, aby byl pudink ještě trochu teplý.
  4. Vychladlý pudink vyšleháme.
  5. Vyšleháme šlehačku a postupně zašleháváme pudink.
  6. Dáme do lednice vychladnout.

x_MG_5201

Karamelový krém

  1. Do malé nerezové misky dáme 60ml smetany a pomalu ohříváme na plotýnce.
  2. V hrnci necháme zkaramelizovat cukr a opatrně ale rychle přidáme horkou smetanu.
  3. Hotový karamel přecedíme do misky a necháme vychladnout.
  4. Vyšleháme si zbytek smetany a postupně zašleháváme karamel.
  5. Dáme do lednice.

x_MG_5202

Dohotovení

  1. Větrníky rozřízneme asi v 1/3.
  2. Na spodní část větrníků nejprve nastříkáme žloutkovou šlehačku, poté karamelový krém.
  3. V malém hrnci necháme zkaramelizovat cukr krystal, poté opatrně přilejeme trochu horké vody, promícháme a přecedíme. Vzniklý kulér necháme vychladnout.
  4. Na vodní lázni si rozpustíme fondán a přimícháme kulér, aby se fondán zabarvil. Pokud je moc hustý, přidáme trochu vody.
  5. Vrchní část větrníků namáčíme do fondánu, přikryjeme spodní část a necháme vychladnout v lednici.

x_MG_5207

x_MG_5209

x_MG_5225