Zázračný zázvor – Jaké má účinky a výhody
Zázvor lékařský (pravý, obecný), (lat. Zingiber oficinale) je rostlina, z jejíhož oddenku získáváme koření. Mnoho lidí však považuje chybně zázvor za kořen. Chuť a vůně zázvoru je velmi typická a výrazná. Má výrazné až štiplavé aroma, je sladká a zároveň ostrá. Díky jeho vlastnostem používáme zázvor do sladkých i do slaných pokrmů. Je neodmyslitelnou součástí čínské i indické kuchyně, své místo si našel také v našich končinách, kde ho používáme například do perníků, zázvorového pečiva či čaje.
Původ a historie zázvoru
Původ zázvoru není dodnes dobře znám, pravděpodobně pochází z jihu Číny, odkud se před více než třemi tisíci lety rozšířil do Indie. Odtud se pak díky mořeplavcům dál šířil po celém světě. V Evropě zázvor byl oblíben natolik, že se používal skoro do všech pokrmů. V dnešních dnech je zázvor také součástí různých nápojů, vyrábí se nejen zázvorová piva, ale například i zázvorové limonády.
Využití zázvoru v léčitelství a jeho účinky
Zázvor je přímo nabitý pro náš organismus důležitými vitamíny a minerály. Obsahuje hlavně vitamíny A1, B1, B2 a C. v zázvoru je také množství zdraví prospěšných minerálů, a to hořčíku, fosforu, sodíku, draslíku či železa. Používáme ho při prevenci a v boji s různými virovými onemocněními, především při nachlazení a chřipce.
Zázvor také prospívá ke správnému fungování trávicího systému a podporuje chuť k jídlu. Látky, které jsou obsaženy v zázvoru pomáhají v redukci hmotnosti, protože urychlují metabolismus. Má pozitivní účinky na pálení žáhy a při plynatosti. Dokáže tišit bolesti při migrénách, menstruaci a také svalové bolesti.
Příprava zázvorového čaje
Zázvorový čaj je skvělý při virózách. Připravíme si ho tak, že nastrouháme lžíci oloupaného čerstvého zázvoru, zalijeme horkou vodou a necháme přikryté louhovat alespoň 5 minut. Buď můžeme zázvor přes sítko scedit, ale můžeme si ho klidně ponechat v čaji. Dochutíme medem a citronem. Pijeme 3x denně.