Výtečné recepty z darů letní přírody
Ačkoli se s námi léto již dávno rozloučilo, většina z nás má v komorách, špajzkách nebo sklepech plné bedýnky letního ovoce, které nám nabízí nespočet možností pro jeho využití. Snad všechny dary letní přírody můžeme zavařit, zamrazit, udělat z nich džem nebo rozmixovat do chutného smoothie. Určitě by byla škoda chutného ovoce plného vitamínů nevyužít, proto jsme se rozhodli připravit pro vás článek s recepty z darů letní přírody, mezi nimiž si každý mlsný jazýček dokáže přijít na své!
Recepty z darů letní přírody
Sepsali jsme pro vás tři zajímavé recepty z darů letní přírody, na kterých si zaručeně pochutnáte. Ať už malí nebo velcí, ať už chlapci nebo dívky, ať staří nebo mladí – ovoce patří do jídelníčku každého z nás a představuje jeho nedílnou součást. Jestliže jste měli tu možnost a na zahrádce se vám urodilo letní ovoce, nebo jste několik kousků dostali od příbuzných, sousedů nebo kamarádů, inspirujte se našimi recepty z darů letní přírody a připravte si společně s námi chutnou mňamku!
1. Ovocný pohár se zmrzlinou
I když je léto za námi, stále si můžeme zpříjemnit již tak dost teplý den osvěžujícím pohárem plným ovoce a zmrzliny, což vytvoří lahodnou kombinaci, které neodoláte. Výhodou je, že si do poháru můžete dát cokoli dle vlastní chuti – nakrájejte si jablíčka, broskve, přisypte kuličky rybízu, maliny i ostružiny, kdo má, může přidat i borůvky nebo jahody. Fantazii se meze nekladou. Máte-li špatné svědomí, že budete mlsat zmrzlinu, která si může pohrát s vaší váhou, pak vás rádi uklidníme jedním příjemným faktem: dáte-li do poháru více ovoce, tučná zmrzlina se tak snadno a chutně vykompenzuje. Takže dobrou chuť!
2. Krupicová kaše s drobným lesním ovocem
Jen málokdo by nemiloval krupicovou kaši, kterou můžete konzumovat na několik chutných způsobů – jednou si ji dáte s cukrem, podruhé přidáte kakao, někdo miluje krupicovou kaši se skořicí nebo skořicovým cukrem, další si na ní dává několik lžiček medu. Proč tedy tento tradiční a léty ověřený recept neoživit lesním ovocem, kterého bylo o letošním létě spousta? Krupicovou kaši připravíte tak, že mléko nalijete do hrnce, přivedete jej k varu a za stálého míchání přivedete krupici, kterou necháte cca 10 minut houstnout. Kaši pak můžete osladit cukrem, medem nebo javorovým sirupem a navrch přidat to nejdůležitější: maliny, ostružiny, lesní jahody!
3. Klasické ovocné knedlíky na mnoho způsobů
Další stálicí naší kuchyně je klasika v podobě ovocných knedlíků, po kterých se můžou utlouct jak malí, tak i velcí. I u ovocných knedlíků máte prakticky volnou ruku, co se týče jejich náplně. Vyhrát si tak můžete se všemi druhy letního ovoce, které budete mít zrovna po ruce. Těsto na knedlíky připravte tak, že smícháte vejce, tvaroh, cukr a špetku soli, do této směsi přisypávejte krupičku do té doby, než vám vznikne nelepivé těsto. Z toho udělejte váleček, který krájejte na kousky, z každého kousku pomocí válečku vyválejte čtverec a do toho zabalte libovolný kus ovoce. Knedlíky poté vložte do vroucí vody, počkejte, až vyplavou a nechte je ještě 1-2 minuty povařit. Pak vytáhněte a nechte okapat.